Assistanshunden – en funkis bästa vän!

Inlagt av i feb 20, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Assistanshunden – en funkis bästa vän!

I början av januari varje år äger hundmässan, MyDog, rum på Svenska Mässan i Göteborg. De har flera olika tävlingar och uppvisningar av hundar. Det finns även montrar där man kan prata med ägare och uppfödare och kanske det bästa av allt, klappa hundarna.

En speciell monter fångade mitt intresse, nämligen SoS – Svenska Service- och Signalhundsförbundets monter. Vad hittar man i den här montern då? Jo, precis som namnet avslöjar signal- och servicehundar. Eller som många brukar säga, assistanshundar. Ordet assistanshund är egentligen ett samlingsbegrepp för servicehundar, signalhundar och medicinskt alarmerande hundar, som till exempel diabeteshundar och epilepsihundar, samt ledarhundar.

Vad gör då en assistanshund? En assistanshund är en hund som en enskild person med någon sjukdom eller funktionsnedsättning använder som hjälpmedel. Assistanshunden arbetar i vardagen tillsammans med och för sin ägare, till skillnad från till exempel vård- och terapihundar. När hunden är i tjänst i offentliga miljöer bär den ett tjänstetäcke eller sele med id-kort och den har då tillträde till de flesta offentliga lokaler där det i normala fall är hundförbud.

Det är viktigt att komma ihåg att aldrig störa en hund med tjänstetäcke eller sele, eftersom den arbetar. Om hunden tappar fokus kan förarens säkerhet äventyras.

Jag kommer i resten av denna text att fokusera på vad en servicehund kan göra.

En servicehund hjälper sin ägare som har en fysisk funktionsnedsättning med praktiska vardagssysslor, både hemma och i offentlig miljö.
Alla servicehundar ska vara tränade att plocka upp tappade föremål och hämta hjälp och utöver det tränas hunden till många olika moment beroende på ägarens speciella behov.

Några av dessa behov kan vara till exempel att: hjälpa till att betala i butikskassan, trycka på knapp vid övergångsställe, dra rullstolen, plocka upp tappade föremål (även olika kort, såsom bankkort), öppna och stänga dörrar, bära föremål, dra av kläder, knyta upp skor, vara skickebud, tända lampor, leta reda på nycklar, hämta telefonen som ringer eller larma om föraren behöver hjälp.

I offentliga sammanhang bär servicehunden ett täcke med id-kort som visar att den är i tjänst. Den får då följa med i de flesta offentliga lokaler där hundförbud normalt råder. Hemma utför hunden sysslorna utan sitt täcke.

Det ställs flera krav både på hunden och på dess förare, det vill säga husse eller matte. Mer om dessa krav kan du läsa här.

Vad kostar det då? Utbildningen hos SoS med obligatoriska tester, kurser samt instruktörstid i team med ekipaget (föraren och hunden) kostar cirka 48 000 (11 250 kr fasta kostnader inkl. 25% administration + 37 125 kr i rörliga kostnader) De skriver också på sin hemsida att: Om resan överstiger 7 mil enkel väg till ekipaget tillkommer ersättning till instruktör med 221 kr/tim inkl sociala avgifter. Förutom detta tillkommer ju så klart kostnad för inköp av hunden och allt den behöver och veterinärkostnader.

/ Andrew & Jossan

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *