It takes a fool to remain sane

Inlagt av i mar 1, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

It takes a fool to remain sane

Det krävs en dåre för att förbli klok. Vad menar du, tänker säkert någon nu. Jo, jag syftar på Ola Salos låt, It takes a fool to remain sane. Låten med samma namn som den krogshow han har på Rondo just nu.

Vi var där för ett par veckor sedan. Vilken show! Det börjar med att han spelar introt till It takes a fool to remain sane på piano. Jag hinner tänka ”ska han köra den redan som öppningsnummer?” Plötsligt hörs ett ”sms-pling”, det är Ola som fått ett sms om att hans parkering går ut och att han måste skicka ”FÖRLÄNG” till numret för att förlänga parkeringen. Han tar upp en mobil ur byxfickan och man hör hur det knappas på en mobil samtidigt som Ola tydligt säger ”föörlääng”. Han börjar om på introt och samma sms kommer en gång till. Proceduren börjar om. Efter en tredje gång utan att ha kommit igenom mer än halva introt släcks scenen ner och pianot försvinner samtidigt som Ola hinner ett klädbyte och showen sätter igång på riktigt.

Det blir en häftig show, där Ola tar oss med i sina och The Arks med- och motgångar.

Vi får bland annat höra Ola berätta om hur låten The Worrying Kind kom till. Han, tillsammans med övriga medlemmar i The Ark, vann Melodifestivalen 2007 med den och slutade sedan på en artonde plats i Eurovision Song Contest. Han berättar att låten kom till under en period då han isolerade sig i sin lägenhet efter en incident under ett framträdande på svenska ambassaden i Washington året innan. Det blev så illa att han till slut led av svår bacillskräck och tvångstankar. Det i sin tur ledde till att han, efter Eurovision Song Contest, var i behov av en paus och vila. Han och flickvännen reste därför till Indien och när han kom hem kände han sig som en mer balanserad människa.

Men hur var det med storyn bakom It takes a fool to remain sane? Jo, Ola växte upp i den lilla småländska orten Rottne i Växjö kommun tillsammans med sin pappa som arbetade som kyrkoherde och sin mamma som arbetade som sjuksköterska. Detta gjorde att Ola fick kristendomen till sig väldigt tidigt, men han kände inte att han kunde tro på det som kristendomen sa. Det gjorde att han valde att skapa sig en egen bild av religion istället.

Vi får också höra många av hans andra hits: Echo Chamber, Father of a Son, Tell Me this Night is Over, Calleth You, Cometh I och många fler.

Hur är tillgängligheten på Rondo då? Jo, den är bra. Det finns ramp in, dock är den lagd med gatsten, vilket gör det skumpigt och om vädret är dåligt kan det bli väldigt halt. Det gäller dock att inte ha för hög fart upp för rampen, eftersom det inte är så mycket yta att rulla på när man väl kommit upp och det är en trappa på andra sidan. Detta gör att rullstolsanvändare är hänvisade till två av de fyra dörrarna. Om man inte vill riskera att bryta näsan eller ännu värre…

När man kommer in är det en öppen foajé, men kan bli trångt vid garderoberna om det är mycket folk. Samt att det är ganska högt upp till disken som du måste sträcka dig över för att ge jackan till den som jobbar i garderoben. Väl inne i arenan är det också ganska trångt. Är man flera rullstolar har man i princip två bord att välja mellan. Hur är det med baren då? Den är hög såklart. Detta gör att du i trängseln av människor som ska köpa dricka måste ha ganska kraftig stämma för att de ska höra vad du vill ha att dricka. Sedan kommer det ju en risk att antingen få någon annans dricka i huvudet alternativ spilla din egen i knät.

Men lite öl-schampo eller rödvins-spill skulle man kunna ta en kväll som denna då helt makalösa Ola Salo står på scen. Showen är väl värd att gå och se om man gillar honom och hans musik.

/ Andrew & Jossan

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *