Vin och spa på Säröhus

Inlagt av i mar 15, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Ibland är det gött att komma bort från de vardagliga sysslorna och bara slappna av. Även om det ibland kan vara gött att åka iväg utomlands, ta en weekend någonstans eller kanske bara en dagstur till Danmark, så kan man lyxa till det i sin egen stad. Så gjorde vi för några veckor sedan. Vi bokade en övernattning med vinprovning på Säröhus.

När vi kom dit möttes vi av en mycket trevlig man i receptionen som gav oss våra rumsnycklar och berättade lite om spa-anläggningen och hur vi lättast tar oss dit.

Efter att vi installerat oss i våra rum gick vi ner till receptionen igen där en välkomstdrink, i form av ett glas bubbel, väntade på oss.

Vi hann knappt dricka upp bubblet innan det var dags för den första vinprovningen.

Vi gick in i den lilla konferenslokalen där det stod uppdukat fem glas med vitt vin. Kvinnan som höll i provningen hälsade oss välkomna och introducerade sig själv och de olika vinerna innan hon berättade mer ingående om varje vin. Som tilltugg hade hon ställt fram grissini – som är en slags pinnar av bröd, ostbitar och nötter. Vi fick lära oss hur man luktar på vin, hur man ska smaka på det för att få så mycket smak som möjligt i munnen och hur man ska ”undersöka” färgen på vinet. Det var intressant att känna hur ett vin kan förändras i smaken beroende på om man dricker det för sig själv eller smakar det med ett visst tilltugg.

Efter första vinprovningen hade vi en stund att fördriva tiden, eller dricka vatten, innan det var dags för middag och nästa vinprovning. Denna gång var det röda viner som skulle smakas. Till dessa viner serverades en trerätters middag bestående av kronärtskockssoppa till förrätt, kött med klyftpotatis och broccoli till huvudrätt och en hel buffé med massa olika godsaker till efterrätt. Allt från choklad i alla dess former till ostar.

Mätta och glada gick vi sedan ner till spa-anläggningen för att bjudas på ytterligare ett glas bubbel och testa den stora bassängen och den ena bastun. De hade tre olika sorters bastu, men vi satsade på att testa en av dem. Det var gött att sätta sig i en varm bastu och känna hur spända axlar och nacke slappnade av innan vi tog oss ner i den stora, varma bassängen. Genom att simma igenom en ganska smal tunnel i den stora bassängen kom man ut till den del som var utomhus. Där var det gött att kunna ”hålla huvudet kallt” samtidigt som man värmde upp kroppen i vattnet.

Hur var tillgängligheten då? Inte felfri, men inte heller helt otillgänglig. I stora delar av byggnaden var det heltäckningsmatta, vilket gör det lite trögare att rulla och kan bli en stor utmaning beroende på hur mycket armstyrka man har. För att komma ner i den stora bassängen var det en trappa. Det fanns inte heller några räcken runt bassängen att hålla sig i om man skulle bli trött och inte orka hålla sig flytande på annat sätt. Det gör att man behöver ha med sig någon med starka muskler för att komma ner i bassängen. Hur fungerade den lilla tunneln ut till ”utebassängen” då? Nja… det gäller att inte vara för bredaxlad, alternativt kunna hålla huvud och kropp långt ner i vattnet eftersom öppningen är ganska smal och tunneln är gjord av metall med vassa kanter som man lätt skadar sig på.

Omklädningsrummen då? Herrarnas var väldigt stort och rymligt, alla duschar var placerade i ett stort rum längre in. Av förklarliga skäl så har jag, Andrew, inte helt lätt att uttala mig om hur det ser ut på damernas. Men jag ska ändå försöka ge en bild utifrån vad kvinnorna i sällskapet berättade.

Vi hade med oss en resebrits som Jossan skulle duscha på, för att underlätta för henne och assistenternas ryggar och slippa lyft till och från golvet. Innan vi gick ner till spa-anläggningen gick en av assistenterna ner för att kontrollera hur det såg ut. Hon kom tillbaka ganska snabbt och meddelade att det inte kommer att fungera att ställa upp britsen inne på damernas. Duscharna var nämligen i smala bås. Hur gör vi då tänkte vi… Enda sättet var att placera duschbritsen inne på toan i anslutning till vårt rum. Detta visade sig inte heller vara helt enkelt eftersom utrymmet var väldigt begränsat även där, men det gick.

Helhetsintrycket är ändå en mycket trevlig helg och trevligt ställe, bara man tänker utanför boxen och hittar lösningar på eventuella saker som kan uppstå.

 

/ Andrew & Jossan

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *