Ris och ros för Leva & Fungera 2019

Inlagt av i mar 29, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Årets Leva & Fungera-mässa är över. Nu är det dags att landa och smälta alla intryck och återgå till vardagen igen. Men först – hur var mässan?

För vår del var den kanske en 3:a på en femgradig skala. Inte WOW men inte heller helt värdelös.

Vi har det senaste året varit på jakt efter en säng som är tillräckligt bred för oss båda, men som samtidigt har de funktioner som vi behöver och som inte ser ut som en säng som är tillverkad i vård- syfte.
Detta har visat sig vara omöjligt att hitta, tills i onsdags. Vi kollade inför mässan vilka olika företag som skulle kunna tänkas ha sängar och hittade bland annat ett företag som heter ComfortSystem.
När vi kom till mässan gick vi till deras monter för att höra vad de har för utbud.
Vi pratar med en av männen i montern och förklarar läget. Han säger då något i stil med ”det skulle vi kunna lösa”. Äntligen tänkte vi!
Vi diskuterar fram och tillbaka hur man skulle kunna fixa det och kommer fram till att vi oavsett måste köpa två stycken, som vi sedan kan sätta ihop. Hur gör man då för att det inte ska se ut som en säng som är gjord ur ett ”vård-perspektiv”? Den lösning vi pratade om var att montera av både huvud- och fotgavlarna samt grindarna. Detta gör att kvar blir det liftsystemet, själva stommen och ramen på sängen och den anpassade madrassen. Har man då ett överkast över sängarna så är det ingen som kommer att se vad det är för sängar. Hur gör man med huvudgavel då? Jo, det alternativet som vi pratade om var att man köper en lös, väggmonterad gavel och ställer sängarna mot istället. Detta gör att man undviker de mindre snygga gavlarna och framförallt undviker att det ser ut som ett ”McDonalds-M” med de rundade gavlarna i ändarna av sängarna.

Den som har däck med luft vet hur jobbigt och trögt det är när luften börjar ta slut… Så vad passar då bättre än att ha en egen liten kompressor? En sådan köpte jag på mässan i Pantheras monter och jag passade även på att få mina däck pumpade. Jag önskar bara att jag hade hunnit gå dit tidigare, eftersom jag numera är en del av ett gäng som håller ett världsrekord! Nämligen det längsta tåget med rullstolar. Hela 48 (!) stycken!

Det var även en hel del föreläsningar, bland annat en föreläsning som handlade om tillgänglighet, eller jag kanske ska säga otillgänglighet… De tog upp att det står i Plan- och bygglagen att ”alla enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser ska avhjälpas. Kravet gäller om det med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa hindren.” De tog upp att arbetet med detta går väldigt långsamt, men visade på statistik där kommunerna ändå blivit bättre sedan det blev ett krav redan 2001, med målet att det skulle vara färdigt vid årsskiftet 2010-2011. Så är ju inte riktigt fallet… Därför avslutade de med att uppmana alla att ligga på i sin egen kommun, för att arbetet ska fortsätta framåt och gå något snabbare.

Men, det kanske viktigaste av allt – hur såg tillgängligheten på mässan ut? Nja… där finns det utrymme för förbättring. Som många av er kanske redan känner till så är golvet på vissa ställen ganska ojämnt och gropigt, vilket gör att man behöver ha en del fokus ner i backen hela tiden, även om man rullar på de cirka en meter breda mattorna som är utlagda i gångarna. Toaletterna då? Ganska små och definitivt ingen plats för någon brits om man skulle behöva använda det för att till exempel sträcka ut en stund eller få hjälp med diverse hygienmoment. Har du behov av att ligga på en brits för att kunna genomföra något av ovanstående? Då är du hänvisad till sjukrummet, längst in på mässan. Hur ser det ut där då? Inte mycket bättre. Det är en tio centimeter hög tröskel för att komma in, detta kan i och för sig lösas genom att personal på plats lägger ut en ramp i metall. När du väl kommer in är det väldigt litet och smalt. Britsen, en vanlig sjukhusbrits utan möjlighet att höja eller sänka, är placerad längst in i rummet och har du då behov av att bli lyft över till denna är det ett manuellt lyft som krävs. Ingen taklift finns där och en manuell lift får inte plats. Detta gör att om du har en större rullstol är det snudd på omöjligt även där.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *