Botaniska goes Japan

Inlagt av i apr 5, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Foto: Marian Steenari

Gillar du blommor? Framförallt japanska blommor? Kanske körsbärsträd och bonsaiträd extra mycket? Då är detta definitivt något för dig!

Söndagen den 28 april ordnar Göteborgs botaniska trädgård Sveriges största körsbärspicknick.

När körsbärsträden slår ut firar de våren med en stor japansk Hanamipicknick – precis som i Japan.  De släpper ut sina koi-karpar i Spegeldammen, dansar japanska danser, provar japansk kampsport och dricker te.

På den lilla japanska marknaden kan du också hitta roliga saker att köpa. Eller du kanske är sugen på just picknick? Då har du möjligheten att ta med vänner, familj och ha en egen picknickkorg. Är vädret inte picknick-vänligt eller du kanske hellre sitter vid ett bord och äter eller fikar? Då har du möjligheten att prova maten på restaurangen AnyDay eller någon av deras gästande foodtrucks. 

Här kan du följa Facebook-eventet

Precis som vanligt är det frivillig entréavgift, men de skriver på sin hemsida att de uppskattar om du vill bidra med en slant, gärna via Swish.

Hur ser programmet ut då?

De flesta aktiviteter pågår kontinuerligt mellan 11 och 15 men här är ett axplock, hela programmet kan du se på deras hemsida:

Foto: Marian Steenari

*Om vattnet i Spegeldammen har blivit tillräckligt varmt släpper de ut sina vackra koi-karpar på grönbete efter att de har fått vila inomhus under vintern. I samband med utsläppet håller Emges Koi en föreställning och berättar om dessa speciella fiskar. Vill du inte missa detta så ska du vara på plats klockan 11:00.

*Svenska Budo- & Kampsportsförbundet Distrikt Västs föreningar bjuder på uppvisningar i japanska kampkonster. Kom och träffa samurajer och ninjor. Denna häftiga aktivitet hittar du vid lekplatsen mellan klockan 12:00 och 15:00. 

* 12.00, 13.00 och 14.00 har du möjlighet att testa sakuradans. Ami Skånberg leder den japanska körsbärsdansen. Är du dans sugen? Då hittar du sakuradansen mitt emot köksträdgården.

*Vill du lyssna på japansk musik? Då har du möjlighet att gå på någon av de popup- konserter som kommer att finnas runt om i trädgården mellan kl. 11:00 och 15:00.

*Du kanske vill ha med dig något japanskt hem? Då säljer butiken Floras rike japanska växter, japanskt te och mycket annat smått och gott. De har öppet från kl. 10:00 till 19:00.

*Du vill garanterat inte missa en visning av Japandalen. Botanisterna Mats Havström och Björn Aldén berättar om denna speciella del av Botaniska. Dessa visningar hålls kl. 12.30, 13, 13.30 och 14. Har du rullstol eller svårt att gå? Eller bara dålig kondition? Då kanske du dock behöver tänka om… Det är nämligen en lång och brant backe dit upp.

Hur ser tillgängligheten ut i övrigt?
Ganska bra. På gångytan utanför trädgården är det gatsten som kan vara ojämn på sina ställen. Men när du väl kommer in så är det hårt packat grus på de flesta ställena och vid lökträdgården har du turen att hitta utlagda stenplattor i gångarna runt växthuset. I entrén till växthusen är det ett jämnt tegelgolv, där kan du även hitta handikapptoalett om du behöver. När du väl kommer in i själva växthusen är det hårt packat grus igen. Är du intresserad av någon speciell detalj gällande den fysiska tillgängligheten så kan du hitta förhoppningsvis hitta den här.

/ Andrew & Jossan

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *