Boktips: Min verklighet – jag är berättaren

Inlagt av i apr 11, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Min verklighet – är en bok utgiven av RFSL Stockholm. Boken är del av projektet ”Jag är berättaren” som pågår under tre år med finansiering från Allmäna Arvsfonden. Syftet är att ge hbtq-personer med funktionsvariationer möjlighet att få berätta sina berättelser i en samlad bok.  Under projektets tre år är målet att ge ut en lättläst bok per år. ”Min verklighet” är den första utav tre böcker som ges ut. I boken berättar sex olika författare om hur det är att vara funkis och hbtq. Författarna jobbar alla på daglig verksamhet och/ eller bor på gruppboende.

 

Min verklighet belyser hur det kan vara och kännas att bryta mer än en norm på grund av sin identitet och utseende. Charly Andersson skriver bland annat om upplevelsen när  hen blir kallad för sitt gamla namn istället för sitt nya. Revar skriver om att bli utsatt för hat för att hen använder smink. Susanna skriver om ett positivt minne från Pride-festivalen. Vissa texter handlar om kärlek, andra om kamp eller stolthet. Alla känslor får lov att rymmas och även olika typer av texter, såsom rapp, dikt och illustrationer.

Den här boken är viktig på många plan. Röster som sällan får synas eller höras ges en plats. Allvarliga problem och situationer varvas med drömmar och längtan. Ett charmigt format där författarnas texter även får skilja sig i sättet de är skrivna på. Boken är lättläst och varje kapitel kan läsas var för sig. Jag ser fram emot kommande böcker från projektet ”Jag är berättaren”.

 

Skrivet av Linda, web-ansvarig för Mittfunktionshinder.se

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *