The Final Countdown

Inlagt av i jun 2, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Här hade vi turen att få träffa både Olivia Schough och Emma Berglund när de spelade VM i Kanada 2015

I skrivande stund är det 5 dagar, 6 timmar och 51 minuter kvar till VM i damfotboll sparkas igång på Parc des Princes i Paris. Ytterligare 95 timmar senare sparkar det svenska damlandslaget igång sin första match i VM. På andra planhalvan står det chilenska landslaget. De är rankade på 39:e plats i världen just nu. Sverige ligger på 9:e plats på samma ranking.

I fredags spelade det svenska damlandslaget den sista officiella matchen inför VM mot Sydkorea. Sydkorea ligger på 14:e plats på världsrankingen. Matchen spelades på Gamla Ullevi inför en publik på drygt 6000 personer.

Det blev en ganska lugn tillställning, med inte så mycket farliga målchanser. Första jublet kom efter 22 minuters spel, när Stina Blackstenius tog sig fram efter en hörna och nickade in bollen bakom den sydkoreanska målvakten. Men jublet dog snabbt när publiken insåg att domaren blåst av för att hon varit för aggressiv i sin chansning.

Tidigt i andra halvlek tog sig nog många för pannan när en sydkoreanska tog sig förbi det svenska försvaret och placerade in bollen bakom Hedvig Lindahl i det svenska målet. Men som tur var hade linjedomaren uppfattat att sydkoreanskan stod offside och lyft flaggan. En suck av lättnad hördes genom publiken.

När klockan tickade upp på 90 minuter trodde nog alla att det skulle bli en mållös match. Då visade fjärdedomaren sin skylt som talade om att det var inte mindre än fem minuters tilläggstid. Då blev inhopparen Madelen Janogy frispelad av Fridolina Rolfö och kunde relativt enkelt rulla in 1-0 till Sverige. Resultatet stod sig sedan matchen ut. Viktig seger för självförtroendet inför VM!

Vår egen stjärna Olivia Schough satt dock på läktaren, eftersom hon fick en fotledsstukning i den inofficiella matchen i tisdags, där Sydkorea också stod för motståndet. Vi får hoppas att skadan läker fort och att den inte stör hennes chanser till spel i VM.

Hur är tillgängligheten på Gamla Ullevi? Det finns en speciell ingång som är avsedd för personer med funktionsvariationer. Denna hittar du på ”baksidan”, mot tingsrätten. Det är en lång ramp till ena långsidan, där rullstolsplatserna är placerade allra längst ner. Min personliga åsikt är att det inte är helt optimalt att sitta där, eftersom man har svårt att se hela planen och måste hålla koll på domarna när bollen är på ”fel” sida för att se om det blir inkast eller om något annat händer som är svårt att se. Skulle du bli sugen på något att äta eller dricka så behöver du antingen kunna ta dig upp för många trappsteg eller ha någon med dig eftersom kiosken ligger längst upp, bakom läktaren.

Toaletten är stor och fungerar bra. Där finns också en dörröppnare. Toaletten är placerad precis innanför ingången.

Ja, nu drar det verkligen ihop sig till VM. Om 9 dagar hoppas vi att vi sitter på läktaren när Sverige spelar den sista gruppspelsmatchen mot USA.

Vadå, hoppas? Har ni inga biljetter ännu, tänker ni garanterat nu. Jag önskar verkligen att jag kunde svara ”jo, det har vi!”. Men det skulle vara en stor lögn. Dessa biljetter har vi jagat sedan de släpptes den 7 mars och vi har både haft mail- och telefonkontakt med Fifa, men ändå har vi inte fått några biljetter ännu. Vi har inte ens fått något besked om vi blivit beviljade biljetter. Så antingen kan vi lösa det på plats, eller så får vi helt enkelt uppleva VM från tv-skärmar i år. Det skulle kännas så retfullt att befinna sig i samma stad, men ändå inte få lov att komma in på arenan.

Men vi får helt enkelt göra det bästa av situationen och kommer oavsett att få en helt fantastisk resa.

Ni kan väl hålla tummarna för att vi får ett sista minuten- mail med biljetterna?

Detta blir vår näst sista text innan vi åker på semester, så nästa vecka kanske ni får en text där det står att vi fått biljetter. Ni kan väl hålla tummarna för det i alla fall?

Här kommer också ett hett musiktips! Olivias familj är väldigt musikaliska och i år har en av systrarna, Lydia, gjort en inofficiell VM-låt som ni bara måste lyssna på! Klicka på videon nedan för att komma till låten och musikvideon.

https://www.youtube.com/watch?v=SsG_6zRior0

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *