Dagen D

Inlagt av i sep 23, 2019 i BLOGGINLÄGG | 1 kommentar

Det är inte lätt att komma ihåg alla dagar och när man gör vad. Dagen efter vårt besök i Giverny och Monets trädgård bestämde vi oss för att ta en roadtrip till kusten och en av stränderna där britterna landsteg under D-day, den 6 juni 1944. D-day var den dag då de allierade tog tillbaka en 80 kilometer lång kuststräcka från nazisterna. Attacken genomfördes i två faser, dels genom en luftburen attack runt midnatt och sedan en ny attack till vid halv sju kommande morgon då de landsteg från vattnet med infanteriet, alltså soldater som gick till fots och pansardivisioner.

Det var en väldigt häftig men samtidigt skrämmande känsla när vi stod där ovanför stranden och blickade ut över de kvarlämnade ”båtarna”. Ja, det var inte båtar som man vanligtvis tänker sig utan mer flytande rektangulära lådor. Hur tusan kan en sådan flyta? Bland annat Magnus var nere på stranden för att inspektera dem närmare och försöka ta reda på vad de var gjorda av. Men det lyckades vi inte med. Så frågan hur de kunde flyta förblev obesvarad. Det var några som tagit sig hela vägen fram till strandkanten innan de blivit övergivna men ännu fler en bit ut till havs… och de flöt fortfarande efter 75 år!

När vi stått och tittat ut över stranden ett tag och även tagit oss en tur inne i museet var vi allihop lite törstiga och jag fick i uppdrag att googla fram närmsta calvados- odling. Vi kan ju inte vara i Normandie utan att testa calvados. Sagt och gjort. Jag hittade en som låg ganska nära. Så vi hoppade in i bilen och styrde i riktning mot den odling jag hittat. När vi kommer dit och kör igenom grindarna så är vägen fram till det stora huset kantad av träd så långt ögat kunde nå.

När vi parkerat och kliver ur bilen hörs ett ljud som jag först uppfattar som ett bräkande får, men det visade sig snart att det var en stor damm full med små grodor som lät.

Efter att ha studerat grodorna en liten stund gick vi till huvudbyggnaden för att fråga om de hade några visningar under dagen, det hade de inte men vi var varmt välkomna att promenera runt och gå in i butiken för att få provsmaka deras egen calvados.

Vi började med att gå runt bland träden en stund innan vi drog oss mot en av sidobyggnaderna där förvaringen och tillverkningen ägde rum. Där fanns allt från små tunnor med plats för några få liter dryck till enorma tunnor med över tusen liter.

Efter att ha beundrat tunnorna en stund började det vattnas i munnen och vi gick till butiken för att provsmaka och köpa flera goda sorter.

Lite rundare under fötterna, åtminstone några av oss, tog vi oss tillbaka till vårt boende och avslutade kvällen eftersom vi skulle upp tidigt nästa morgon och åka vidare.

En kommentar

  1. Låter som en inspirerande resa

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *