Medeltidsstaden Laon och Reims

Inlagt av i sep 30, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Nästa morgon var det alltså dags att åka vidare mot Reims. Men ni känner ju oss vid det här laget, vi åker väldigt sällan raka vägen. Självklart gjorde vi en avstickare även den här gången. Vi hade googlat kvällen innan att det fanns en medeltidsstad med bland annat en jättefin katedral som fungerade som tempelordens centralkyrka under medeltiden.

När vi kom fram började vi med att beundra den otroliga utsikten – WOW! Helt magisk!

Efter en liten lunch tog vi oss in genom den vackra porten och upp för den branta kullerstensbacken.

När vi väl kommit upp öppnade ett fint torg upp sig och i ena änden stod den här enorma katedralen. Visst är den lik en annan katedral som jag tror att de flesta känner till – den i Notre Dame.

Jag, Andrew, är ju otroligt imponerad av katedraler och kyrkor i den här stilen och jag blev inte besviken den här gången heller… Jag är mållös. Låter bilden tala för sig själv.

Bild på katedralen

Det visade sig även att det fanns en staty av Joan of Arc, eller Jeanne D’Arc som hon hette på franska. Hon var bland annat involverad i fritagningen av Reims från britterna.

I ett av sidorummen inne i katedralen hade de flera olika montrar, några med kläder i och andra med små kistor där olika kroppsdelar från olika personer låg bevarade. Som några av er kanske känner till så känner jag tydligt av om det finns andar/ väsen från andra sidan som antingen fastnat på fel sida eller bara är på besök. Denna förmåga har jag troligtvis ärvt från min mamma, för det har hänt flera gånger att vi kan titta på varandra och genom blickarna säga ”kände du vad jag kände?” och vi har känt samma sak båda två varje gång. Denna gången kände morsan av det snabbare än jag gjorde. Det var inte förrän hon sa vem det var som jag kände det. Min underbara mormor som alltid betytt och alltid kommer att betyda otroligt mycket för mig.

Efter att ha samlat mig en aning efter det känslomässiga mötet gick vi ut från katedralen och ner mot den shoppinggata som fanns. Den var otroligt fint utsmyckad med färgglada paraplyer som hängde tätt ihop mellan husväggarna ovanför våra huvuden.

När vi kände oss färdigshoppade var det dags att fortsätta färden mot vårt mål för dagen – vårt boende strax utanför Reims.

Efter ungefär en timmes bilfärd är vi framme vid adressen och hoppar ur bilen. Vi visste att boendet skulle vara i två våningsplan, men utifrån bilderna på Airbnb var det svårt att avgöra vad som låg på bottenplan och vad som låg en trappa upp. Från en tidigare resa har vi erfarenhet av att bilder inte alltid stämmer överens med verkligheten och att man verkligen måste ställa frågor till hyresvärden på rätt sätt för att få det svar man verkligen vill ha.

Man lär sig av sina misstag brukar det ju heta. Lärde vi oss att ställa rätt frågor till den här hyresvärden? Nää…

På bilderna såg det ut som att ett av sovrummen låg på nedervåningen, men det skrev vi för säkerhets skull och frågade innan vi bokade. Det fanns inte, men bäddsoffa skulle finnas. Titta på den här bilden och se om ni ser en sådan soffa som de flesta tänker sig när de hör ordet bäddsoffa.

Såg ni någon? Nä, jag tänkte väl det. Det var nämligen dessa skinnsoffor som gick att dra ut till något slags bäddsoffor. Ser de bekväma ut? Förlåt, sa du nej? Helt riktigt. Det kan ha varit det hårdaste vi har sovit på om man inte sover rakt på golvet. Men, någon tänker säkert nu – fanns det ingen madrass att lägga över? Det hade med all säkerhet gått att släpa ner en madrass från övervåningen från en av sängarna, förlåt lastpallarna, för att lägga över bäddsofforna. Men vi valde att ha det lite obekvämt eftersom vi bara skulle bo där två nätter.

Morgonen därpå vaknar vi allihop lite extra stela och möra i kroppen. Men vi fick snart igång maskineriet och efter frukost drog vi oss ut till ännu en viktig byggnad för andra världskriget – Museum of the surrender. Det var i den här byggnaden som general Eisenhower och de allierade satte punkt för andra världskriget i Europa. Byggnaden har sedan 2005 varit museum och där kan man bland annat genom glasväggar se bordet där överenskommelsen om andra världskrigets slut skrevs under. Senare på kvällen var det också dags för vår andra fotbollsmatch på plats. Vi köpte biljetter till en åttondelsfinal, men eftersom vi köpte biljetter i förväg visste vi ju inte förrän bara någon dag innan matchen vilka två lag som skulle spela just den. Det visade sig bli en match mellan Spanien och USA. Mycket spännande! Det var full fart från början och efter mycket krigande gick amerikanskorna segrande ur matchen med 2-1. Det var väldigt synd om spanjorskorna efter matchen. De hade ju ändå lyckats ta till vara på en ovanlig målvaktstabbe från amerikanskorna och göra ett mål, men gick ändå ifrån matchen utslagna ur VM.

När den matchen var slut var det dags för oss att ta oss hem och ladda om till nästa – Sveriges åttondelsfinal mot Kanada på tv. Som ni kanske kommer ihåg så gick det ju vägen och Sverige vann med 1-0 och var vidare till kvartsfinal mot Tyskland fem dagar senare i Rennes.

Efter matchen var vi alla väldigt trötta och la oss i våra ”sängar” för att försöka få några timmars sömn innan det nästa morgon var dags att tuffa vidare mot Disneyland Paris.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *