Disneyland Paris

Inlagt av i okt 4, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Så var det dags att packa ihop oss igen för att åka till nästa destination – Disneyland Paris! Efter frukost packade vi ihop alla våra grejer igen och lastade in oss i bilen för att åka den korta sträckan mot Disneyland, med ett stopp på flygplatsen Charles de Gaulle för att släppa av min, Andrews, morsa eftersom hennes semester tyvärr började lida mot sitt slut.

Som ni kanske minns drog det in ett otroligt varmt sommarväder där i slutet på juni, åtminstone över sydvästra Europa. Vädret lyckades pricka in just de dagar vi spenderade på Disneyland och även under våra dagar i Rennes några dagar senare.

Men först Disneyland. Efter ungefär en timmes bilfärd parkerar vi på parkeringen utanför receptionen och vi tänker nog allihop ”ska vi verkligen stänga av bilen och luftkonditioneringen? Vi kommer att bli kokta.” Men vi stänger av bilen och tar oss ut. Det är ingen mysig våg av värme som slår emot oss när vi hoppar ut. Termometern i bilen visade på 35+ grader. Men vi tar oss in i receptionsbyggnaden för att checka in och efter en lång väntan i kö kommer vi fram och får våra rumsnycklar. Det visar sig att rummen ligger i en annan byggnad några meter bort, så vi tar oss ut i värmen igen och lyckas lokalisera rätt byggnad och rätt rum. Det känns som att gå rakt in i en film. Temat på vårt rum är från filmen ”Cars”, det är registreringsplåtar på väggarna, lampskärmarna är formade som vägkonor och överkastet på sängen har bland annat Blixten McQueen på.

Det hade hunnit bli eftermiddag när vi installerat oss i våra rum och vilat en stund. Så vi tog oss tillbaka till huvudbyggnaden och gick till restaurangen för att äta middag. Även här var det lite som att gå in i någon film, stora ugnar och staplade servetter som snurrats för att likna en trappa. Dessutom hade de en väldigt stor buffé med allt från bacon och ägg till sötsaker och ostar. Så vi tog för oss av den goda buffén. Det var så mycket att det var svårt att välja.

Mätta och belåtna tog vi en snabb sväng inne i butiken som fanns på hotellet innan vi gjorde oss klara för natten eftersom vi visste att nästa dag skulle bli lång och intensiv.

Morgonen efter tog vi oss tillbaka till restaurangen för att mötas av en lika stor frukostbuffé som middagsbuffén hade varit dagen innan. Efter frukost hade vi tagit reda på att det går bussar in till parken, men efter lite förvirring visade det sig att det även fanns riktiga handikappbussar av modellen färdtjänstbuss.

Efter en kortare färd var vi alltså framme vid det ställe som jag är övertygad om att många någon gång har drömt om att besöka – Disneyland Paris!

Efter biljettkontroll kom vi äntligen in till själva parken och det första jag ser är det klassiska disneyslottet uppe på en kulle. Det är lika magiskt i verkligheten som på film! På hotellet hade vi fått varsitt kort som behövde fyllas i för att visa vilken sorts funktionsnedsättning vi har och väl inne i parken kunde vi alltså med hjälp av en karta se vilka attraktioner som var möjliga och tillåtna för oss att testa. Vi beslutade snabbt att börja med det som låg närmast och sedan försöka ta oss runt. Så vår första åkattraktion blev en där man satt två och två i en slags vagn och skulle försöka skjuta på olika måltavlor för att försöka ”döda” monster. Så jag och Magnus tog en vagn och Jossan och Anna åkte i en annan. Dessutom kunde man svänga runt vagnen för att kunna sikta bättre, men det var omöjligt att göra på ett sätt som inte var hårt och ryckigt så jag och Magnus beslutade halvvägs in i vår färd att inte försöka flytta vagnen så mycket. Det var riktigt svårt att träffa tavlorna!

När vi kommit ut från den pausade vi en stund i skuggan och försökte dricka så mycket vatten vi orkade för att inte bli helt uttorkade och utmattade i den extrema värmen.

Jag testade även en attraktion där det visade sig att man satt i en stol och följde med i ett rymdskepp navigerat av ingen mindre än C3PO. Det blev en väldigt skakig och läskig färd eftersom stolarna rörde på sig i alla möjliga vinklar i relativt hög hastighet– inget jag direkt njöt av eller är sugen på att testa igen.

När jag hämtat mig efter chocken tar vi en promenad bort till området där vi hittar figurer från bland annat Pirates of the Caribbean.

Plötsligt var det dags för paraden som går genom parken med alla figurer, allt från Musse Pigg och gänget till Aladdin och Frost, så vi halvspringer i värmen mot slottsområdet men lyckas inte få så bra platser, så det blir svårt att se mer än det som händer uppe i luften.

En stund senare började det kurra ordentligt i våra magar, men tror ni att vi hade tur att på ett enkelt sätt kunna hitta något att äta inne på Disneyland? Självklart inte. Varför ändra på något som har varit standard hela resan? Även inne på Disney stänger köken mitt på dagen. Efter många om och men lyckas vi hitta ett ställe som åtminstone säljer smörgåsar, så det får det helt enkelt bli.

Eftersom vi planerat att stanna till stängning eftersom vi inte ville missa det häftiga fyrverkeriet de har varje kväll i samband med stängning så har vi även efter våra mackor ett antal timmar att slå ihjäl. De spenderas mest genom att gå igenom alla butiker och få beslutsångest över vad man ska köpa.

Det slutar med att vi köper en stor tavla med Musse Pigg-motiv, en prydnad med Musse och Mimmi sittandes på en bänk i trä som vi ska ha i vår lägenhet och jag köper en t-shirt med tryck från Lejonkungen.

Vi hinner också med en mysig båttur.

Efter några timmars shopping börjar klockan närma sig midnatt och vi drar oss mot slottet för att få någorlunda bra platser. Det visar sig vara lättare sagt än gjort att ta sig fram eftersom det redan är tjockt med människor på gräsmattan framför. Men vi lyckas hitta en fläck där vi kan stå och ha hyfsad sikt mot slottet. Wow, vilket fyrverkeri! Helt otroligt häftigt!

När sista fyrverkeripjäsen slocknat var det full fart mot utgången för att ta oss tillbaka till hotellet. Vi hade fått reda på att tyvärr gick det ingen handikappbuss så sent, hur det nu inte kan göra det förstår jag inte men så var det i alla fall…. Så vi var hänvisade till de vanliga bussarna, precis som resten av besökarna. Detta innebar att vi var tvungna att skynda oss ut för att ha någon chans att komma med bussen eftersom vi inte visste när nästa eventuellt skulle gå. Trots stress och lite svårt att navigera vart bussarna gick så kom vi till slut på rätt buss och kom tillbaka till hotellet. När vi väl kom fram var ju klockan efter midnatt så det var bara att slänga oss i säng eftersom vi nästa morgon skulle checka ut igen och åka vidare till Rennes.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *