Rullstolsdansläger med Neuroförbundet

Inlagt av i okt 14, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Jag förstår att ni är många som är nyfikna på fortsättningen av vår resa i Frankrike och Europa, men vi pausar inläggen kring den resan denna veckan. Jag lovar att ni får veta mer i nästa inlägg.

Det är nämligen så att vi var på rullstolsdansläger strax utanför Falkenberg förra helgen. Vi dansar, som några av er säkert känner till, för Neuroförbundet Göteborg. De arrangerar en gång varje år, oftast på hösten, ett träningsläger dit de bjuder in rullstolsdansare från hela Sverige och även rullstolsdansare från Finland som de haft ett samarbete med sedan några år tillbaka.

Vad händer på dessa läger då? Jo, en hel del dans såklart! Allt från bugg till gammeldanser som schottis, standarddanser som modern vals och latinska rytmer i form av samba.

I år hade de lagt upp det lite annorlunda jämfört med tidigare år. De hade döpt om de olika passen, så istället för att döpa ett pass till ”bugg” kunde det heta typ ”hur du hanterar din rullstol”. Vad innebar detta då? Jo, det innebar att varje tränare i de olika passen pratade lite kring det ”ämne” just deras pass fått. Jag minns speciellt i buggen att tränaren pratade på ett av passen om vikten av att båda parter ger lika mycket energi i dansen. För att illustrera det höll han fram sin egen arm och bad några av oss att lägga vår arm mot hans och försöka ge samma mängd energi som han gjorde för att vi skulle kunna röra oss i en cirkel utan att den ena hamnade närmare eller längre ifrån den andra. Detta tyckte jag var lärorikt (och svårt!) speciellt om man dansar med en stående partner eftersom det visar att man hela tiden måste känna om man behöver spänna eller släppa på musklerna i armarna. Tränaren jämförde det med att köra bil, där måste man göra små korrigeringar hela tiden för att hålla sig rakt på vägbanan och det fungerar likadant i dansen. Tar till exempel den stående i mer än vad den sittande gör så kommer inte rullstolen att förflytta sig i en rak linje, den kommer automatiskt att börja svänga. Det gäller ju även för oss som dansar duo, om jag som förare tar i för mycket så kommer inte Jossans rullstol att förflytta sig rakt, den kommer automatiskt att svänga.

I standard- och latindanserna var det mer fokus på att komma in i rätt takt och om det var någon takt som var starkare än de övriga så skulle det synas att den var det. Till exempel så går ju modern vals i tretakt där ”ettan”, det vill säga det första taktslaget, är starkast och ska därför synas extra mycket.

I år hade vi bestämt att vi skulle testa ett sätt att dansa på som är relativt nytt för oss och det är att ta hjälp en av så kallad ”motor”. Vadå motor tänker säkert någon av er nu? Jo, det är en person som hjälper Jossan att förflytta sig över golvet och att vi istället för att hålla i varandra gör synkroniserade rörelser. Det är så de med liknande förutsättningar som vi dansar utomlands. Utomlands är reglerna dessutom annorlunda än vad de är här i Sverige, där håller dansparen aldrig i varandra när de dansar utan gör bara synkroniserade rörelser.

Det var en lärorik utmaning för oss, eftersom det krävs av mig som förare att vara i takt (förstås) men samtidigt ha en plan för hur vi ska röra oss över golvet och ge tydliga tecken till den som agerar motor så att den personen förstår exakt vad jag har tänkt och när. Detta gjorde också att jag hela tiden behövde öva på att ligga två steg före i dansen och ha minst två ”steg” färdiga i huvudet innan de skulle genomföras.

Mellan passen fanns det tid för lite paus och vård av ömma muskler 😉

På lördagskvällen hade de även arrangerat en liten tävling i samband med middagen. Tävlingen bestod av endast två grenar – bugg och freestyle. Vi hade från början tänkt ställa upp i båda, men eftersom vi inte hunnit öva in freestylen ordentligt med motor så valde vi att bara satsa på buggen. Tyvärr tog vi oss inte vidare från vårt heat. Men det viktigaste är inte att vinna, det viktigaste är att delta och ha roligt! Och den här helgen har verkligen varit rolig och lärorik!

Låter det här som något du vill prova på? Kom då till Hultbergssalen på Dalheimers hus på tisdagar kl. 18:00-20:00 då vi har våra träningar.

/ Andrew & Jossan

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *