Rennes och mästerskapsspöket

Inlagt av i okt 23, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

I förrförra inlägget var vi ju, som ni kanske minns på Disneyland och nu är det dags att åka vidare mot vårt sista stopp i Frankrike innan vi börjar resan hemåt.
Efter att ha njutit av den sista frukostbuffén var det alltså dags att bege oss ut på vägarna igen och åka mot Rennes.

Några timmar senare kom vi fram till huset vi skulle bo i. Det var ett ganska stort tvåvåningshus i sten på landsbygden en bit utanför centrala stan.

När vi går in genom ytterdörren slås jag genast av känslan ”det här känns väldigt bekant”. Varför kändes det bekant? Jo, det kändes på något sätt som ”hemma”. Lite svårt att förklara men jag ska göra ett försök.

Från ytterdörren rullade jag rakt in i ett kök där skåpsluckorna och övrig inredning var i trä och det fanns en stor öppen spis i köket och ett stort skåp med porslin stod mitt emot. Innan vi upptäckte detaljen som bekräftade misstankarna så var vi allihop överens om att ”de som bor här är britter”. Allt i inredningen andades engelsk landsbygd.

Mycket riktigt, vi hittade till slut en stickad ”mössa” som man ska ha över tekitteln för att hålla värmen. Denna mössa var stickad med mönstret av den brittiska flaggan, eller Junion Jack som den också kallas.

Vi hade valt detta boende för att det på Airbnb stod att det var rullstolsvänligt och det var det absolut. Åt ena hållet från köket var det en liten ramp som ledde in till det enda sovrummet på nedervåningen.

Ett stort och rymligt rum där det fanns en soffa, en dubbelsäng, garderob och naturligtvis ytterligare en öppen spis.

När vi installerat oss i våra rum var klockan redan sen eftermiddag/ tidig kväll och det började kurra ordentligt i våra magar.
Så den vanliga jakten på mat började. Vi visste att klockan inte riktigt var så mycket att alla restaurangkök garanterat var öppna: så jag började söka efter något ställe där det fanns take away, som inte var typ Mc Donalds eller någon annan snabbmatskedja, vilket var lättare sagt än gjort. Men jag hittade en pizzeria som enligt Google Maps var öppen och som inte låg allt för långt bort. Jag och Magnus sätter oss i bilen och åker iväg mot pizzerian. När vi väl kommer fram visar det sig såklart att det står fel på Google… pizzerian är stängd. Jaha, vart tar vi vägen nu då? Vi lyckas googla fram en annan pizzeria som ligger i närheten av den första och tar oss dit. Den är öppen! Halleluja! Vi skyndar oss in och köper de pizzor vi vill ha och skyndar oss sedan tillbaka till bilen för att åka hem till de andra. Men som ni säkert kan gissa så blir det inte riktigt som vi planerat den här gången heller… Det börjar med att vi svänger in på motorvägen för tidigt och måste åka ett antal kilometer innan vi kan svänga av och vända för att åka på motorvägen på rätt ställe. När vi sedan svängt av motorvägen så visar Google Maps en väg som ser ut att vara en snabbare väg än den vi kört på vägen till pizzerian. Det var bara det att det visade sig vara en stig mellan två fält. Så vi kröp fram den sista kilometern mellan de två fälten och gräset mitt i stigen blev högre och högre innan vi kom ut och var nästan framme, en dryg timme efter att vi åkt. Den pizzan var bland det godaste vi ätit.
Sedan gjorde vi oss en tidig kväll eftersom det skulle bli en lång dag dagen efter också.

Dagen efter var det matchdag igen! Vår sista match på läktaren för detta mästerskap. Även detta var en otroligt varm dag, så vi orkade inte göra mycket innan matchen.

Vi tog oss in mot arenan och hittade passande nog en tom fotbollsplan i närheten där vi kunde få lite skugga och vila oss.

Det kunde inte bli en bättre match, Sverige-Tyskland. Inför matchen hade svenskorna inte vunnit mot Tyskland i mästerskapssammanhang på 24 år. Det hade inför matchen pratats om att det var dags att bryta sviten, men Sverige fick sämsta tänkbara start… Redan efter en dryg kvart tog tyskorna ledningen och det kändes som att mardrömssviten skulle förlängas, men den känslan höll inte i sig särskilt länge. Bara fem minuter senare tog Sofia Jakobsson emot en lång boll och placerade iskallt in kvitteringsmålet. Matchen levde igen!
I halvlek stod det 1-1. Tyskorna hade tryckt på för att ta tillbaka ledningen, men inte lyckats. I början av andra halvlek small det till igen. Efter en stenhård nick från Fridolina Rolfö fick Stina Blackstenius öppet mål och vändningen var ett faktum! Tyskorna låg på för en kvittering, men de svenska damerna stängde igen och inte bara tog sig vidare till semifinal mot Nederländerna några dagar senare, de bröt också tyskornas 24 år långa segersvit! Efter matchen tog vi oss hem och firade med en god grillad middag i den 40-gradiga värmen.

Nästa dag tog vi en utflykt till Mont Saint Michel, det stora klostret som ligger på ett berg på halvön Mont-Tombe utanför Normandies norra kust. Det häftiga med det här klostret är att beroende på hur tidvattnet är så blir halvön till en ö. Tidvattnet stiger så mycket att den permanenta landbryggan blir översvämmad. Det skiljer 15 meter mellan hög- och lågvatten. Men nu har det byggts en bro över till klostret, vilket gör att man även kan besöka det när det är högvatten. Men som vi misstänkte så var det inte möjligt för mig och Jossan att ta oss upp hela vägen till klostret på grund av otroliga mängder trappor. Så när vi satte oss och åt lunch bestämde vi att Magnus och Jossans assistent Anna skulle få gå upp och kolla. Så vi satt kvar efter lunch medan de tog sig upp så långt de orkade. Det är tur att sociala medier finns, för Magnus valde att göra en livesändning på Facebook så att vi också kunde se det som de såg.
När de kom tillbaka visade det sig att vi kunde komma lite högre upp ändå, så vi tog oss upp en bit till och ställde oss för att beundra utsikten. Det var sand så långt ögat kunde nå, med några få pölar vatten här och där. Vi stod där en stund och beundrade utsikten och när vi stått där en stund upptäckte vi att delar som för bara fem minuter sedan varit helt sandiga nu var täckta av vatten. Det var väldigt mäktigt att se hur snabbt vattnet vällde in.
När vi kände oss nöjda med att studera den fina utsikten tog vi oss ner och hem igen och började packa ihop oss för avfärd tidigt nästa morgon. Vi skulle ju ta oss tvärs igenom hela Frankrike och en bit in i Tyskland till vårt nästa boende.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *