Berlin – Berlinmuren, födelsedag och ambassadbesök

Inlagt av i nov 17, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Ja, då var det dags att resa vidare till vår sista destination för den här resan – Berlin.

Vi hade även den här dagen drygt 50 mil att köra, så vi började tidigt och styrde norrut.

Några timmar senare var vi alltså framme i Berlin och utanför vårt hotell. Vi stannar utanför och en av oss går in och frågar i receptionen hur vi skulle göra med parkering. Vi fick veta att vi kunde parkera i garaget, det var bara det att för att komma in i själva garaget var vi tvungna att köra in i en stor bil-hiss… Läskigt! Men vi gjorde som det var tänkt och körde in i hissen, tryckte på rätt knapp och väntade. Det kändes som en evighet, men till slut öppnades dörrarna och vi kunde köra ut. Tycker man att det är läskigt att köra stor bil när det är mycket yta runt om så är det verkligen en utmaning i trånga utrymmen… Det var knappt att bilen fick plats i hissen, men det gick.

Ute ur bil-hissen lokaliserade vi snabbt hissen till själva hotellet och tog oss upp till våra rum.

När vi vilat en stund var klockan dags för middag. Vi orkade inte ta oss ut igen för att leta efter någonstans att äta, så vi gick ner till hotellrestaurangen istället för att äta en mycket god middag innan vi gjorde kväll och gick och la oss.

Nästa dag var en speciell dag. Det var nämligen min, Andrews, födelsedag. 

Men frukost på sängen blev det inte, däremot fick jag en liten sång. 

Dagen spenderade vi med att besöka flera kända platser, bland annat Checkpoint Charlie som var en gränsövergång under andra världskriget där den amerikanska sektorn var på ena sidan och den sovjetiska på andra sidan.

Vi gick också och tittade på en del av muren som fanns bevarad. Där fanns också ett museum där man kunde följa murens uppkomst och fall. Jag fick en obehaglig känsla av att stå och titta på muren, som egentligen var två murar med ett några meter brett bevakat område mellan dem.

Efter att vi tagit del av dessa viktiga historiska händelser började det bli dags för oss att dra oss mot Alexanderplatz och det tv-torn som finns där. Jag hade nämligen bokat bord där för en mysig födelsedagsmiddag. Men saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig.

När vi kom fram till tornet och pratade med personalen som kontrollerade bokningar och biljetter fick vi veta att vi inte fick lov att komma in i tornet.

De förklarade att hissen började en våning upp. Okej, det är ingen fara tänkte vi. De trapporna, som vi kunde se från där vi stod, klarar vi att ta oss upp för eftersom vi ju var flera som kunde hjälpas åt. Men nej, vi fick inte ens komma in för att försöka. Nähä, där försvann den planerade och redan betalda middagen… Irriterad och hungrig behövde jag nu tänka om. Eftersom det var jag som fyllde år så tyckte de andra att jag skulle få välja matställe ändå. Så vi började leta runt och jag formulerade ett mail till restaurangen i tornet om att vi inte fick lov att ta oss upp och därför var tvungna att göra en sen avbokning av vår middag. 

När den värsta irritationen lagt sig och jag fått iväg mailet lokaliserade jag snabbt en pastarestaurang på samma torg som vi gick till och åt en riktigt god middag istället. Surt att planen inte blev som det var tänkt men riktigt lyckat ändå till slut.

Mätta och belåtna tog vi oss sedan hem till hotellet igen och vilade upp oss en stund innan vi gick ner till hotellrestaurangen för att ta oss lite gott att dricka.

Efter en stund går Magnus bort till bartendern och pratar en ganska lång stund. Det visar sig snart att han talat om att jag fyller år och bett dem fixa pannacotta och någon grej som gjorde att hela bordet fylldes av rök. Inte nog med en helt oväntad efterrätt fick jag dessutom ”Happy Birthday” spelad i högtalaren. Jag visste knappt vart jag skulle ta vägen… bilden här talar nog sitt eget tydliga språk…

Nästa dag var vår sista heldag i Berlin. Då passade vi på att besöka ytterligare en av de där sevärdheterna som man ”måste” se, Brandenburger Tor och när vi är på väg därifrån går vi förbi flera ambassader, bland annat den här:

Denna dag passade vi även på att testa kollektivtrafiken i Berlin, den fungerade väldigt smidigt.

När vi sedan kom tillbaka till hotellet åt vi middag och laddade upp inför bronsmatchen. Vilken match det blev! Svenskorna tog tidigt ledningen med 2-0. Engelskorna skulle hinna reducera till 2-1 innan paus, men lyckades aldrig komma ikapp. Precis i slutminuterna var de dock nära, men Nilla Fischer räddade på mållinjen och bronset gick till Sverige.

Efter ytterligare en händelserik dag packade vi ihop oss för att tidigt nästa morgon börja färden hemåt.

Efter frukost packade vi in oss i bilen igen, tog den läskiga hissen ut och körde mot Rostock, där vi skulle ta båten till Trelleborg.

Väl ombord på båten satte vi oss för att äta mat, för min (Andrews) del blev det spaghetti och köttfärssås. Vi var alla väldigt trötta och sega på båten och vi visste att den skulle ta ganska många timmar, men vi hade ingenstans att sträcka ut oss och vila ordentligt eftersom det mest var stolar och de soffor som fanns var redan upptagna.

Till slut gick vi och frågade i receptionen om handikapphytten var ledig och vad det skulle kosta att hyra den. Den var ledig och kostade inte jättemycket (kommer inte ihåg exakt pris nu), så vi skramlade ihop våra sista euros och betalade för att få låna hytten.

Det tog inte många sekunder innan jag och Jossan slängde oss ner i varsin av de undre sängarna och jag somnade snabbare än blixten. Anna la sig bredvid Jossan, Marian satte sig i Jossans rullstol och Magnus kröp ner halvt under våra sängar och låg på golvet. Så där sov/ vilade vi i några timmar innan det var dags att hoppa upp och ta oss ut till bilen igen för att åka den sista biten hem.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *