Älskar du musik och dans? Då är detta något för dig!

Inlagt av i nov 24, 2019 i BLOGGINLÄGG | 0 kommentarer

Tycker du om musik? Tycker du om att röra dig till musik? Tycker du om dans? Då är detta garanterat något för dig. Vi håller, som många av er känner till, på med rullstolsdans och har gjort i drygt sex år tillsammans. Jossan har varit aktiv rullstolsdansare längre än så, fast då med sin dåvarande assistent som danspartner.

Neuroförbundet Göteborg håller en gång i veckan i rullstolsdansträning på Dalheimers Hus i Majorna i Göteborg. De lär ut tips och tricks på hur man kan utveckla sitt dansande, ibland håller de själva i träningen och ibland tar de in tränare utifrån.

Vilka danser dansar vi på träningarna då? Väldigt många olika, allt från bugg till modern vals och samba till gammelvals och hambo. Detta är bara ett litet axplock av allt vi tränar.

Vi har tidigare endast dansat genom att jag är den som driver båda rullstolarna i den riktning vi dansar. Detta har blivit för tungt i och med att min kropp har blivit väldigt sliten i framförallt händer, armar och axlar. Så då har vi börjat öva på att använda en så kallad ”motor”. Vad är nu detta, undrar säkert någon. Det innebär att vi med hjälp av en tredje person, en av Jossans assistenter i vårt fall, får hjälp att synkroniserat förflytta oss över dansgolvet.

Vi har även testat att med hjälp av en pinne som sitter fast i Jossans rullstol. Men detta har vi ännu inte testat tillräckligt mycket för att veta om det fungerar bra för oss. Tanken med pinnen är att jag på ett lättare sätt ska kunna förflytta våra rullstolar på egen hand.

Det finns många sätt att utveckla dansandet.

Vi är ett av de två par i Sverige som dansar två rullstolsanvändare tillsammans, det andra paret är två av våra tränare. Det vanligaste är dock att man har en stående partner.

Här dansar jag tillsammans med vår tränare i gammeldans.

Neuroförbundet Göteborg är den just nu största klubben i Sverige som håller i rullstolsdansträningar och tävlingar. De arrangerar, förutom de vanliga träningarna, träningsläger och tävlingar.

Under träningslägren, som brukar vara en helg under hösten, är det de inhyrda tränarna som håller i träningarna där de olika passen är indelade i respektive tränares expertis-område.

Då finns det möjlighet att öva mer på de tips man fått tidigare och även få mer tips.

När är de ”vanliga” träningarna? De är på tisdagskvällar klockan 18:00-20:00 i Hultbergssalen på andra våningen i Dalheimers Hus.

Nästa vecka är det terminsavslutning och varje år har de något tema både på julavslutning och sommaravslutning. Denna julavslutningens tema är Mössens julafton. Det ska bli spännande att se hur alla har tolkat temat.

Låter detta som något som du vill testa på? Då tycker jag absolut att du ska ta dig till Dalheimers Hus någon tisdagskväll under våren. I skrivande stund är jag inte helt säker på när vårterminen börjar.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *