Afternoon tea på Livsanda

Inlagt av i mar 8, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

För en dryg vecka sedan var vi på ett event på Livsandas kontor som de kallade för Afternoon tea.

Vad är Afternoon tea undrar kanske någon? Någon kanske tänker att det är en tidpunkt då många, kanske främst engelsmän, dricker en kopp te. Det var faktiskt så det hela började. Traditionen började redan runt år 3000 före Kristus i Kina. Men det var inte förrän på senare delen av 1660- talet som traditionen kom till England genom kung Charles II och hans portugisiska fru Infanta Catherine de Braganza. Trots att traditionen kom redan på 1660-talet var det inte förrän på mitten av 1800-talet som konceptet ”afternoon tea” blev till. 1840 introducerades traditionen av Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford år 1840.

Det började med att hertiginnan ofta blev väldigt hungrig vid fyratiden på eftermiddagen och eftersom middagen inte serverades förrän runt åttatiden i henne hushåll var det väldigt lång tid mellan lunch och middag. Detta gjorde att hertiginnan bad om att få en bricka med te, bröd och smör samt kakor till sitt rum under eftermiddagen. Det blev snabbt en vana och hon började bjuda in vänner att ha sällskap av i väntan på middagen. Denna te-paus blev till sociala evenemang och under 1880-talet började överklasskvinnorna att klä sig i långklänning, handskar och hatt i samband med evenemanget.

Traditionellt består afternoon tea av ett urval av läckra smörgåsar, scones som serverades med vispad grädde. Även kakor och bakverk serverades. Till dessa smörgåsar, kakor och bakverk serverades te odlat i Indien eller Ceylon ur tekannor av silver i koppar av benporslin.

Livsanda hade dock inga krav på varken klänningar eller att man var tvungen att vara hertig eller hertiginna. De hade dukat upp massor av kakor, godis, smörgåsar och det kanske bästa av allt – nybakade scones. De hade självklart även en mängd olika tesorter som vi fick möjligheten att testa. Jag, Andrew, är ju den där personen med engelskt påbrå som väldigt sällan dricker te… Så jag tog en tesort som jag kände igen och visste på ett ungefär hur det skulle smaka – jag tog English breakfast.

För att öka lyxen lite grann bjöd de även på lite bubbel. Så att vi i alla fall kunde fantisera oss in i den adliga världen.

Är du sugen på att gå på liknande event? Då kan du hitta det på lite olika platser i Göteborg. Här är en lista på några.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *