Ramhultafallet – ett fantastiskt smultronställe

Inlagt av i mar 23, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Ja, vad gör man i dessa tider när man tvingas minska ner på de sociala kontakterna? Vi har tur som har Jossans kusin, Magnus, som känner till stora delar av området runt omkring och har kännedom om vilka platser som är värda ett besök och som är tillgängliga för oss i rullstol. Det gör att vi har större möjlighet att hitta de där smultronställena som man annars inte skulle hitta till.

Häromdagen satte vi oss i bilen och åkte ner mot Kungsbacka och efter ett stopp på Plantagen för att köpa ved åkte vi vidare mot sjön Lygnern och Ramhultafallet som är en del av Ramnån.

Ramhultafallet är också namnet på det naturreservat där själva fallet ligger. Fallet är 50 meter högt och vid fallets fot ligger lämningar efter en gammal kvarn. Kvarnhjulet ger också en bild av hur vattnet användes förr i tiden.

I den nordöstra delen av reservatet finns det fornlämningar i form av två stensättningar från 1200-talet.

Det sägs att gränsen mellan Danmark och Sverige gick vid Ramnån vid den tiden.

Bara femhundra meters promenad från parkeringen, vid den nedre delen av fallet, hittade vi en fin grillplats som vi satte oss vid och samtidigt fick vi otroligt fin utsikt över sjön. Förutom veden vi köpt hade vi också med oss korv att grilla.

Medan Magnus gjorde upp eld njöt vi av utsikten och ljudet från vattenfallet.

Att ta sig till grillplatsen är relativt lätt, då det inte är så kuperad mark just där. Men ju närmre fallet man vill komma desto mer stenig och kuperad är terrängen.

Enligt någon som Magnus känner så är det lättare att ta sig med rullstol till den nedre delen av fallet, där vi alltså var, än till den övre.

Vill man ta sig närmare sjön och följa fallet samtidigt så är vägen för brant och stenig för oss rullstolsanvändare.

Hur var upplevelsen då? Helt underbar! När vi väl kom fram till grillplatsen njöt vi mest av lugnet, utsikten och det rinnande vattnet i bakgrunden. Förutom när vinden ändrade riktning så att röken blåste rakt på oss. Men det är väl en del av charmen med att grilla ute över öppen eld.

Korven då, hur var den? Riktigt god! Hur kan det komma sig att mat blir så god när man sitter i skogen vid en öppen eld? Jag vet inte, men ruskigt gott var det i alla fall.

Gillar du den här typen av upplevelser? Då är denna plats väl värd ett besök tycker vi! 

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *