Vår i Billdals park

Inlagt av i mar 25, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Nu är våren verkligen på väg! Det kanske inte känns på temperaturen utomhus ännu, men på vår lilla utflykt idag såg vi flera vårtecken.

Vi åkte ut till Billdals park och promenerade igenom parken. Här kunde vi se allt från koltrast till vårlök och tusensköna.

Det fanns en hel del krokiga och roliga trädstammar att titta på som har lämnats kvar för att inte störa det djurliv som finns i och runt träden. Det ger också möjligheter för andra djur att hitta föda eller bygga bo.

De har även valt att hjälpa öringen som brukar finnas där. Hur har de gjort detta då? Jo, de har tidigare haft en fisktrappa. Men på grund av att dammvallen läcker så rinner vattnet sällan igenom fisktrappan. Detta gör att öringen och andra arter har svårt att vandra i bäcken. De har också problem med att dammen regelbundet svämmar över, detta leder till erosion som skadar både vägen och bron.

I ena delen av parken kan man gå och titta på detta vackra hus, Billdals gård.

Huvudbyggnaden som vi ser här hade sina första kända ägare redan 1663, då hette huset Stora Billdal och ägdes av familjen Prytz.

År 1862 köptes huset av grosshandlaren, träpatronen och kommunpolitikern James R Dickson. När han köpte gården byggde han en ny huvudbyggnad i brittisk nyrenässansstil och runt denna byggde han en engelskinspirerad park.

Huset byggdes och användes mest som sommarhus. Efter att Dickson dött har flera andra inom Göteborgs societet ägt huset, bland annat Gustaf Werner. När han dog 1948 fortsatte familjen att ha huset i sin ägo fram till 1963 då det såldes till Göteborgs Stad och det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Mellan 2014-2017 genomförde Higab en omfattande upprustning av exteriören. De har renoverat stomme, fasader och fönster med traditionella material och metoder. De har också målat fasaden i sin ursprungliga kulör med linoljefärg.

Enligt den skylt som finns utanför är det inte klart vilken verksamhet som kommer att bedrivas i huset. Detta gör att de haft svårt att bedöma vilka förutsättningar och behov som finns när det gäller uppfräschning av interiören, alltså insidan, av huset. Därför har Higab valt att avvakta med detta.

Det var väldigt fint och rogivande att promenera runt bland alla träd och med vattnet rinnandes vid ens sida. Man behöver dock se upp var man sätter fötterna/ hjulen eftersom det dessutom är en ridväg runt i parken och lite här och där kan man stöta på mer eller mindre färska högar av hästbajs.

När vi väl kommit runt parken kommer man fram till det som kan förklara de många högarna hästbajs, nämligen stallet och hästhagarna.

Terrängen är lättframkomlig med rullstol och man kan göra det mer eller mindre lätt för sig, man måste inte välja några direkt branta backar om man inte vill.

Har man barn som behöver leka av sig och man helst undviker att de går och leker med diverse hästbajshögar så finns en stor och fin lekplats mitt i parken.

 

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *