Härlig utflykt till Tjolöholms slott

Inlagt av i apr 20, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Nu var det lite för länge sedan vi skrev ett inlägg här… Så här i karantän-tider tänkte jag ju att då skulle jag ha oceaner av tid att skriva inlägg, men tiden springer verkligen! Idag ska jag djupdyka lite i den utflykt vi tog till Tjolöholms slott för ett litet tag sedan.

Tjolöholms slott ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från Lindome, där vi bor. Med oss hade vi matsäck bestående av spenatpannkaka som vi fyllt med ost och skinka och kaffe i termos.

Vi parkerade bilen vid kafé Manegen, som ligger ungefär 300 meter nedanför slottet. Därifrån promenerade vi mot skogen och ut till den badplats som finns nedanför slottet. Väl framme hittade vi en bänk där vi satte oss och njöt av utsikten och vår goda fika.

Tjolöholms Slott byggdes under åren 1898-1904 och beskrivs som en av Sveriges märkligaste byggnader och ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som man mest hittar i England.

”The Arts and Crafts Movement” var en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning. I denna konstriktning ingår även inredningsarkitektur under perioden jugend och Art déco, alltså cirka 1910-1925.

Slottet ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman efter att han kommit på andraplats i den arkitekttävlan om att rita ett slott i elisabetansk stil som ägarna James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche Dickson utlyste år 1897, fem år efter att de köpt godset. James Fredrik avled tyvärr av blodförgiftning kort efter att slottet börjat byggas och Blanche tog över fram till sin död 1906. Därefter ärvde deras dotter, som också hette Blanche, slottet och godset. Hon var gift med greve Carl Bonde. I 14 år bodde de på godset tillsammans med sina fyra söner, innan de skilde sig 1920. Blanche Bonde bodde på slottet under somrarna fram till 1951. Under vintern bodde hon i Stockholm.

Efter hennes död år 1960 tog sonen över fram till 1964 då hela egendomen köptes av Göteborgs Stad. De öppnade då upp slottet för allmänheten.

Sedan 1987 är godset en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.

Varje år anordnas en av Västsveriges största julmarknader på godset.

Hela godset är julpyntat, i slottshallen tar tomtefar emot barnens önskelistor och tomtenissarna julpysslar med alla barn. Varje dag är det en rad programaktiviteter såsom eldshow, godisregn och julmusik. Det finns flera olika matserveringar och kafé öppna, bland annat i slottsmatsalen.

Vill du läsa mer om slottet och julmarknaden så kan du göra det här.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *