Flabäck – gränsen mellan Sverige och Danmark

Inlagt av i maj 2, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

 

Jag, Andrew, fick nyligen veta att jag och Jossan bor på mark som en gång i tiden var dansk. Fram till 1645 var nämligen Halland danskt. På en av de utflykter vi gjort nyligen var vi vid Flabäcken. Denna bäck fungerar idag som gräns mellan Kållered och Lindome och är också gränsen mellan Västergötland och Halland.

Men alltså fram till 1645 var detta gränsen mellan Sverige och Danmark. För att ta reda på exakt hur långt bort gränsen låg kollade jag upp på Google maps att om vi varit födda innan 1645 hade vi bott 4 kilometer från svenska gränsen.

Här finns bland annat en hällkista, en gravhög, två gravfält, en hålväg och en fornborg.

1838 byggdes en ny, privat väg från Kållered till Lindome som finansierades med vägavgifter vid en vägtull i Flabäck. 1844-1845 byggdes en gästgivaregård på platsen. Den revs 1967-1968 när E6:an skulle dras fram.

1979 reste Kållereds Hembygdsgille och Mölndals kommun en minnessten här.

Tyvärr är det inte jättelätt att ta sig fram med rullstol, därför satt vi kvar i bilen och lät Magnus och Marian att gå ut och fotografera.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *