En liten nostalgitripp i skärgården

Inlagt av i jul 27, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Visst är det rogivande att då och då ta någon av de många färjorna ut i Göteborgs skärgård? Det gjorde vi för ett litet tag sedan.

Vi åkte närmare bestämt till Grötö, som ligger i den södra delen av Göteborgs norra skärgård. För att ta sig dit måste man först åka bilfärja från Lilla Varholmen till Björkö, för att sedan ta personfärjan till Grötö.

Denna ö är helt bilfri.

Du kanske känner igen byggnaden på bilden? Under många år ägdes det av DHR och hette då Västerhav. Numera har restaurangen Harald´s flyttat in här.

Under många somrar under tiden som DHR ägde huset hade de även ett samarbete med GGSS, Göteborg Grötö Segelsällskap. Då anordnades ett seglarläger för unga med funktionsvariation, som både jag och Jossan varit på. Dock har vi inte varit där samtidigt.

Eftersom de nya ägarna valt att totalrenovera hela huset så var endast den nya restaurangen på övervåningen öppen när vi var där.

Det kändes väldigt märkligt att komma in i den lokal där jag så många gånger lyssnat på seglings-teori och så var det helt omgjort till restaurang. Men restaurangen var väldigt fin och det kändes verkligen som att de lagt ner mycket energi och kärlek i renoveringsarbetet. Förutom borden inne i restaurangen hade de även loungemöbler med låga bord utanför.

Temat för restaurangen verkar vara italienskt, med bland annat napolitanska pizzor på menyn.

Från loungemöblerna har man utsikt över havet och den stora gräsmattan utanför huset. Men… finn ett fel i den här bilden…

Var är alla de gamla stugorna man kunde bo i? Så gott som alla är rivna. Det kändes också väldigt märkligt att inte de stod där och att gräset fått växa så vilt och fritt. Visserligen har jag full förståelse för att de prioriterar att få färdigt nedervåningen och rummen innan de tar itu med gräset på utsidan.

Någon kanske minns att det fanns en badstrand bortanför skogen? Den var precis som jag minns den. Förutom en liten detalj. Längst ut vid bryggan fanns det tidigare en hiss med en bänk på som gjorde att någon med funktionsvariation lättare kunde komma ner i havet. Den är inte kvar längre.

Det enda som såg ut som det alltid har gjort är båthamnen och bryggorna där färjan lägger till.

Hur var maten på restaurangen då? Nja… vad ska jag säga utan att låta allt för kritisk? Bränd pizzabotten och väldigt dyra pizzor, men storleken på pizzorna var alldeles lagom.

Men gillar du fina promenadstråk och att njuta av havsluften så är Grötö en ö som jag verkligen kan rekommendera!

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *