Nordens Ark

Inlagt av i okt 4, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Har du hört talas om amurtiger, amurleopard eller röd panda? Det är tre av de utrotningshotade djurarter som finns på Nordens Ark.

På Nordens Ark, norr om Lysekil, finns många av världens utrotningshotade djurarter.

Forskare varnar för att världen  är på väg mot ett sjätte massutdöende av många av världens djurarter, orsakat av människan. 

De skriver på sin hemsida: Det kommer att krävas kraftfulla åtgärder för att skapa ett mer hållbart nyttjande av jordens naturresurser samt att kraftigt öka naturvårdsinsatserna för att bevara hotade arter.

Nordens Arks vision är att hotade arter ska uppnå livskraftiga populationer i sina naturliga miljöer och att den biologiska mångfalden bevaras. För att skapa de förutsättningar som krävs för att hotade arter ska finnas i hållbara populationer i det vilda arbetar de bland annat med avel, uppfödning och utplantering av hotade arter.

När vi var där valde vi att lägga fokus på att se däggdjuren och de djur som vi vanligtvis inte ser i den svenska naturen, som till exempel amurtigern och den röda pandan.

Vi lyckades se alla de djur vi kunde se! Allt från varg och lodjur till przewalskis vildhäst och det djur jag kanske mest av allt såg fram emot – amurtigern.

Vi såg även lodjur, pallaskatt, röd panda och lodjur.

Det är dock otroligt backigt att ta sig runt på Nordens Ark. Inte ens med hjälp är det särskilt lätt, speciellt inte om det nyligen regnat, eftersom asfalten då blev väldigt hal och det på vissa partier var svårt att få fäste med både hjul och skor.

Så mitt tips är att åka dit i sällskap av någon som kan hjälpa till att putta rullstolen och bromsa i nedförsbackarna. Det är en god idé att ha med sig någon även om du har en eldriven rullstol, då det som sagt är väldigt brant på sina ställen.

Vissa djur var svårare att se än andra, kan du till exempel se den asiatiska vildhunden på denna bilden? Titta noga!

Såg du den? Längst upp på berget kan du skymta ryggen på den. 

 

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *