Botaniska trädgården

Inlagt av i okt 21, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Befinner du dig i Göteborg och vill gå och titta på fina blommor och växter, eller bara promenera i vacker miljö för att filosofer

a? Då kan Botaniska trädgården vara något för dig. 

Botaniska trädgården

 är en park med massor av blommor och andra växter i otroligt många olika färger, former och konstellationer. 

Det finns också stora gräsmattor som man kan pausa på.

Vi var där för inte så länge sedan och tittade bland annat på alla vackra dahlior som växer där.

En av de första saker man möts av när man kommer in i trädgården är den stora spegeldammen med koi-karparna. Ovanför spegeldammen finns också den så kallade bildrabatten där de varje år presenterar ett vår- och ett sommarmotiv. I år föreställde rabatten två koi karpar:

Längre in i parken finns köksträdgården och där kan du se allt från chili i växthuset till stora pumpaplantor.

Vill du verkligen koppla av ska du ta dig till Japandalen. Så här beskriver de Japandalen på sin hemsida:

Japandalen tillhör trädgårdens verkliga smultronställen.Den naturliga topografin, det skapade diskreta, zen-inspirerade formspråket och de planterade växterna står i fin samklang.

För den som ger sig tid att känna efter finns här en rofylld stillhet och harmoni, som under vår och försommar förstärks av grodors kväk och fåglars sång. Men Japandalen har något att bjuda besökaren under alla årstider.

Tyvärr är det väldigt branta backar för att ta sig dit med rullstol, vilket resulterar i att om man inte har motor i hjulen eller väldigt starka assistenter så är det väldigt svårt att ta sig dit.

Jag, Andrew, har aldrig varit där men enligt min svärmor som varit där tillsammans med Jossan så är det väl värt besväret att ta sig dit.

Japandalen grundades 1952, nästan 30 år efter att parken öppnade.

Vad är så speciellt med Japandalen då? Jo, alla som varit där skulle säkert säga ”näsduksträden”.

Vad är det? Det är ett träd där blommorna saknar kronblad och hänger på en halv decimeter långa, smala skaft i en liten rund, rödbrun blomställning, som består av många hanblommor och en enda tvåkönad blomma, där pistillens märke sticker upp.

Varje sådant litet blomhuvud är omgivet av två olika stora vita stödblad. Det större kan bli upp till två decimeter och det andra ungefär hälften så långt. Oftast är det mycket blommor på trädet  och då skapar de vita stödbladen en svävande asymmetri som påminner om vajande näsdukar på tork.

Varje år, under tiden då trädet blommar, vallfärdar många svenskar hit för att se just dessa vajande näsdukar.

När ska jag ta mig dit för att ha chans att få se detta då, undrar du kanske? Jo, då ska du bege dig dit i slutet av maj eller i början av juni. Har du möjlighet att hålla ett öga i Göteborgs-Posten så är detta ett hett tips eftersom de brukar skriva om just näsduksträdet när det börjat blomma.

Orkar du inte ta dig hela vägen till Japandalen finns det även ett träd i Bambulunden, men där är det svårare att se blomningen enligt Botaniska trädgårdens hemsida.

Men namnet Japandalen kanske är lite vilseledande då träden faktiskt kommer ifrån Kina.

Är du fikasugen finns också ett trevligt café som serverar mat med säsongens finaste råvaror.

Det finns även en fin lekplats med fina djur utskurna ur trädstammar, bland annat en krokodil och en triceratops.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *