Roadtrip i höstrusket

Inlagt av i nov 29, 2020 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Höstvädret är verkligen här på allvar nu känns det som. Regn, blåst och mörker avlöser varandra. Detta gör det lite extra utmanande i dessa corona-tider för oss i riskgrupp, eftersom vi dels inte ska besöka miljöer vi inte brukar vistas i och inte träffa fler människor än absolut nödvändigt.

Men vi har som tur är möjlighet att ha bil och personer runt om oss med körkort. Detta gör att vi ändå kan ta oss ut på roadtrips och se nya saker, även om det blir från bilrutan.

Nyligen passade vi på att ge hjärnan lite nya intryck när vi var ute på en av våra roadtrips.

Vi startade som vanligt hemifrån och styrde söderut.

Ett av de första ställena vi körde förbi var Kungsbacka och denna byggnad.

Jag har tidigare inte lagt så mycket märke till hur fin stationsbyggnaden vid Kungsbacka station faktiskt är.

En liten stund senare gjorde vi en avstickare från vår planerade rutt och körde ner till Hanhals holme. Förutom en fin sandstrand och ett mysigt glasscafé finns Hunehals borg. Vilket egentligen är resterna efter en borg som legat uppe på denna kulle på 1200-talet.

Borgen byggdes av en dansk greve vid namn Jakob Nielsen och hade en viktig roll i nordisk stormaktspolitik i slutet av 1200-talet och början av 1300-talet. Tyvärr började den förfalla ca 1330 och glömdes bort av de flesta.

Den dåvarande danske kungen Erik Klipping mördades av Greve Jakob år 1286 och då flydde Jakob till Hunehals borg. Jakob fick senare stöd från den norske kungen och bestämde att borgen skulle byggas ut. Då påbörjades också bygget av Varbergs borg.

Under senare delen av 1200-talet bytte det som idag är norra Halland ägare inte mindre än tre gånger. Det var danskt, för att sedan bli norskt och slutligen svenskt. Under några år hann det även med att vara ett självständigt grevskap.

År 1305 skänktes grevskapet till den norske kungen Håkon som sedan lämnade över borgen till sin svärson, den svenske hertigen Erik Magnusson. När Erik dog vid Nyköpings Gästabud 1318 tog hans fru, den norska prinsessan Ingeborg över. I takt med att betydelsen av Varbergs borg växte glömdes Hunehals borg av mer och mer. Sista gången den nämns i skrift var år 1328.

Från Hanhalsholme styrde vi bilen ännu längre söderut och efter en stund hamnar vi nere i Åsa, närmare bestämt Åsa strand och utomhusbadet Vita Sand.

På avstånd kan vi se tre skärmar i luften och assistenten som är med får i uppdrag att gå ner och kika och fotografera stranden.

Det visar sig vara ett gäng kitesurfare, eller draksurfare. Det är en slags enmans-segling där personen står på en bräda och styr den så kallade draken för att förflytta sig över vattnet.

När vi beundrat dessa en liten stund fortsatte vi söderut mot Frillesås. Längs med vägen passerade vi väldigt många hästgårdar på vägen. Här ser ni en av dem.

När vi väl nått Frillesås började vi trippen norrut igen, men självklart tog vi inte samma väg upp som vi tagit ner.

Vi tog oss tvärs över motorvägen bort mot små ställen som vi aldrig hört talas om innan, Breared och Gällinge, för att slutligen nå Fjärås innan vi var hemma igen. Här kan du se en bit av åsen.

Längs med denna rutt passerar vi också köpcentret Freeport i Kungsbacka, Äskhults by, Skårs gård, Fjärås Bräcka, Bräutigams och Tjolöholms slott.

Äskhults by är ett kulturreservat i Kungsbacka kommun. Byn har varit obebodd sedan 1964 och har legat på samma plats sedan 1500-talet.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *