En kall trend med varma effekter

Inlagt av i jan 31, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Trender kommer och går. En trend som verkar ha blivit väldigt populär den här vintern är vinterbad.

Jag vet flera som har doppat sig i iskallt vatten. Helt galet! Vissa av de jag känner har till och med passat på att ta en simtur i hopp om att få kroppen att vänja sig vid det kalla vattnet. Här är en av alla galningar som jag tror tyckte det var ”lite” kallt när han badade i mitten av december förra året.

Men någon av er kanske minns att jag tidigare har skrivit om att Jossan testat att vinterbada uppe i Skellefteå för fyra år sedan

Det var i samband med en världscup-tävling i vintersim som vi hade fått kontakt med en förening som var villiga att hjälpa henne uppfylla denna dröm.

Tanken var från början att det skulle ha skett i samband med invigningen av världscup-tävlingarna, men på grund av att det är väldigt strömt vatten i Skellefteälven så beslutades det att det var för riskfyllt att göra det just där så doppet planerades och genomfördes i Kåge hamn någon dag senare istället. Doppet genomfördes med största möjliga säkerhetstänk. Som ni kan se på bilden längst upp i inlägget så satt Jossan i sitt liftskynke och sänktes ner med hjälp av en metallstav av två starka personer. I vattnet fanns också en dykare redo att ingripa ifall något skulle hända. Vid kanten stod också en medicinskt utbildad person som övervakade det hela.

Men under invigningskvällen fick hon möjlighet att hålla ett tal där hon beskriver varför det varit en stor dröm för henne under många år. Vill du lyssna på talet hittar du det här.

Är det inte farligt att bada i så iskallt vatten?

Det kan absolut vara det. Om du är tveksam till om din kropp klarar av det så är det bästa att alltid prata med en läkare först.

Här är några av de fördelar man kan få av att bada vinterbad:

Fördelarna med vinterbad
När kroppen utsätts för det kalla vattnet frigörs endorfiner som har en smärtstillande och stämningshöjande effekt.  Här är fler fördelar:

Du blir piggare 
Spänningar och trötthet minskar, och du blir piggare och mer energisk. 

Bättre immunförsvar
Man tror att de kalla baden kan förbättra immunförsvaret. 

Du blir starkare mentalt
Att utmana sig själv och våga kliva ner i det iskalla vattnet ger en riktig självförtroendeboost. 

Mindre stress
Det kalla vattnet utlöser en stressreaktion i kroppen. Hjärtat slår snabbare, blodtrycket höjs tillfälligt och stresshormoner frigörs. Genom att bada kallt regelbundet lär sig kroppen att uthärda annan stress bättre. 

Lägre blodtryck
För den som har tillfälligt högt blodtryck, till ­exempel på grund av stress, jobb eller relationsproblem, kan kalla bad hjälpa till att sänka blodtrycket i vila. Kolla med en läkare om du är osäker.

Ögonblicket då hon kom upp ur isvaken och hade klarat av doppet sken hela ansiktet upp som en sol. Leendet sa mer än ord egentligen kan beskriva. Det måste ha varit en helt obeskrivlig känsla!

Med detta vill hon peppa fler till att utmana sig och testa!

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *