All you need is love

Inlagt av i feb 14, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Alla hjärtans dag, Valentine’s day eller vändagen? Kärt barn har många namn.

Denna dag, som infaller den 14 februari, började som en festdag redan på 400-talet. Det var då den katolska kyrkan började fira helgonet Valentinus.

Första gången då denna dag kopplades ihop med kärlek och romantik tror man var i dikten Parlement of Fouls, som skrevs av Geoffrey Chauce år 1382.

Ungefär 400 år senare, på 1700-talet, började kärlekspar i England fira denna dag genom att skicka kärleksbrev till varandra. Detta blev snabbt en tradition som spridit sig över världen.

På 1800-talet började kort att tryckas med små kärleksdikter.

1956 lanserades konceptet och dagen i Sverige och några år senare, i början på 1960-talet, kom det även till Finland. Då förekom den mest i serietidningar och amerikanska filmer.

I Finland dröjde det fram till 1980-talet innan högtiden etablerat sig på allvar i Finland.

Precis i början använde man i Finland en direktöversättning från engelskan och kallade denna dag för valentindagen, men bytte namn till vändagen.

Vändagen kunde man hitta i almanackan första gången 1988.

1996 infördes dagen officiellt i den svenska almanackan under namnet alla hjärtans dag.

På de flesta platser i världen har denna dag firats som en dag för kärlekspar, men i Finland har man valt att göra det bredare och istället för att bara lägga fokus på kärlekspar väljer man att göra det till en dag då man speciellt kan skicka eller ge något fint till en vän, oavsett om det finns en romantisk anknytning till personen eller ej.

Därför vill vi här nedan skicka en stor korg digitala blommor till alla våra nära och kära! Var rädda om varandra, stay safe 🙂

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *