Örenäs – hotell i vacker slottsmiljö

Inlagt av i feb 22, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Gillar du att besöka fina slott och att promenera i den miljön? Har du dessutom tillgång till bil? Då kan jag rekommendera att åka ner till Örenäs slott, som ligger utanför Landskrona. Slottet ligger nära vattnet med en fin utsikt över Öresund och Ven. På hemsidan beskrivs slottet så här:

Örenäs Slott är en både storslagen och vardags nära hotell- och konferensanläggning i unik slottsmiljö

Förutom den fina miljön erbjuder de även helgpaket med god mat, golf, träning, högtider och olika aktiviteter för avslappnad samvaro med vänner – eller lyxig guldkant i gott sällskap.

Vill man inte åka bil så finns möjligheten att åka pendeltåg till Helsinborg, Lund eller Malmö eller flyga till någon av de två flygplatser somf finns i närheten. Härifrån kan man också smidigt ta sig över till Köpenhamn.

Slottet öppnades 1943, då som semesterhotell och kursgård. Med tiden har anläggningen byggts ut med nya hotellrum och en ny konferensbyggnad. Idag är Örenäs slott en av Skånes största konferensanläggningar och har totalt 115 hotellrum.

Har du inte en konferens inbokad här så kan du boka in en festligare tillställning som till exempel ett bröllop.

Går ni i tankarna kring var någonstans ni vill gifta er? Då kanske Örenäs slott är ett alternativ som ni vill kolla upp. Enligt hemsidan gerÖrenäs Slott bröllopet en sagolik inramning, för både brudpar och gäster. Själva slottet har tio trivsamma hotellrum, och gott om olika utrymmen för att både det praktiska och det trevliga ska falla väl på plats. För bröllopsfesten kan de erbjuda middagssittning i fem olika salonger med olika storlek och stil, bland annat vår anrika festsal med anslående utsikt över slottspark och sund. Vid behov finns också fler hotellrum i den trevliga byggnaden intill.

I slottsrestaurangen används de ekologiska råvaror som är i säsong och råvarorna kommer från lokala producenter. Råvarorna används för att skapa vällagade rätter som tar vara på den skånska matkulturen.

Efter en god bit mat kanske du vill se dig omkring? Då kan du ta en promenad i de vackra omgivningarna, eller är du mer sportig och vill hålla kroppen i form så finns ett utegym och en naturlekplats i slottsparken.
Från slottsparken har du även utsikt över Öresund och skånska rapsfält.

På sommaren finns även tillgång till pool, salta havsbad, boulebana och minigolf.

För nästan tio år sedan var det nyrenoverade och utbyggda konferenscentret på 1 500 kvadratmeter färdigt. Här finns totalt 16 konferenslokaler varav den största tar upp till 400 personer. Den är dessutom byggd för att kunna hantera event så som bilutställningar och har fantastiska 11 meter i takhöjd.

Slottet är ett av Sveriges yngsta och byggdes av sockerkungen Carl Tranchell.

Det var färdigbyggt 1918 och här finns den tidens moderniteter så som hiss, telefonanläggning och centraldammsugare. Om man gör ett besök i slottets vackra salonger kan man få se flera av dessa detaljer i original.

Ungefär 600 meter från slottet ligger också den lilla fiskebyn Ålabodarna. Hamnen började utformas till att få det utseende den har idag i slutet av 1880-talet. Detta gjordes genom att stenpirarna förstärktes med betong och sten.

Fram till slutet av 1970-talet var fisket och frakt av bland annat tegel, betor, kol och säd de huvudsakliga inkomstkällorna för de boende i byn.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *