Blåsig promenad vid Saltholmen

Inlagt av i mar 22, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

I helgen tog vi oss till ett nytt utflyktsmål. Vi tog oss ut till Saltholmen och tog en promenad längs med kajen.

Från Saltholmen kan du åka vidare till i stort sett hela Göteborgs södra skärgård. Man kan bland annat ta båten till Vrångö, Brännö och Stora Förö.

När vi parkerat bilen på en av de förvånansvärt många handikapp-platserna, gick vi igenom trafikexpeditionen där alla tidtabeller finns och vidare bort mot båtbryggorna.

På vägen dit gick vi och handlade varsin korv med bröd i den lilla kiosken.

Från bänkarna där vi satt och åt kunde vi se detta märkliga hus, undra vad det kan vara? Det lyckades vi tyvärr inte få reda på, men om du vet så får du gärna tipsa oss.

Mätta och belåtna fortsatte vi mot båtbryggorna och på vägen dit passerade vi kallbadhuset och grindarna till nakenbadet som finns där.

Så här beskriver de sig själva på sin hemsida:

Saltholmens kallbadhus har funnits sen 1908 och drivs sedan 1976 av den ideella föreningen Kallbadhusets vänner Saltholmen. Föreningen har ca 1000 medlemmar, vi är kvinnor, män och ickebinära nakenbadare, soldyrkare, vinterbadare och bastuentusiaster.

Det finns plats för samvaro och småprat men också gott om mer avskilda vrår för dig att upptäcka, där du kan njuta av tystnad, vågor och vindar. Kallbadhuset är beläget nära spårvagnshållplatsen och sen får du ta en kort promenad hit. Redan när du kommer in i det lilla grönområdet som omgärdar kallbadhuset kan du känna av den lugna stämning som råder härinne. Här finns salta bad året runt, inbjudande trädäck att sträcka ut sig på, grönt gräs att vila i, solvarma klippor, sand, snäckor och avslappnade människor.

De skriver också att det finns en större avdelning för damer och en rymlig avdelning för herrar. Mellan dessa avdelningar har de ett mindre område för gemensamma bad för alla besökare oavsett könsidentitet och uttryck.

Är ni en barnfamilj som vill besöka badet? Då hänvisas ni till den gemensamma delen eller till sandstranden på damsidan, enligt hemsidan.

Mitt på området finns en byggnad med toaletter samt bastu med omklädningsrum och duschar. Bastun har speciella öppettider och ingår i entrén under sommartid, då det dessutom går att duscha utomhus. Du kan också bada vinterbastu mot en tilläggsavgift om du är medlem. Vinterbastun har även öppet för dagbesökare vissa dagar i veckan.

Vad finns det för valmöjligheter när det gäller hur man tar sig ner i vattnet då? Jo, de skriver att det finns möjlighet att hoppa från klippor, gå i via sandstränder eller bada från bryggor med trappor ner i vattnet.

På hemsidan skriver de också att: enligt föreningens stadgar är det nolltolerans gällande badkläder.
Detta gäller såväl medlemmar som dagbesökare.
Nya medlemmar kan ansöka via länk på hemsidan mellan mars och maj.

Vi fortsatte sedan vår promenad längre ut mot vattnet och tog oss så långt bort vi kunde komma.
Här satte vi oss och tittade ut över vattnet och njöt av att vi hittat en plats där det inte blåste.

När vi sedan kollade på kartan för att ta reda på vad platsen hette så visade det sig att vi kommit till Aspholmen.

Här kan man också bada, antingen från klipporna eller från badstegarna som finns där.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *