Härlig tapaskväll

Inlagt av i apr 14, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Tapas. Detta fantastiska spanska fenomen. Tapas är egentligen ett samlingsnamn för smårätter från Spanien med influenser från hela Medelhavet.

Jag, Jossan och några av hennes assistenter hade tidigare pratat om att det skulle vara mysigt att någon helg göra lite olika tapas och käka tillsammans, så det gjorde vi i lördags.

Vi åkte iväg till Kungsbacka när morgonrutinerna var färdiga och shoppade alla ingredienser och någon passande dryck till middagen.

Väl hemma igen började förberedelserna. Bacon lindades runt dadlar, quesadillas stektes, vattenmelon och fetaost träddes på tandpetare, champinjoner och paprikor fylldes med vitlöksröra och ett fat med kallskuret förbereddes.

Till detta gjordes också en majs-aioli som var helt fantastiskt god!

Ordet tapas kommer från verbet tapar, som ungefär betyder ”att täcka”. Alltså ungefär som i att lägga på ett lock. Ett av ryktena kring detta är att man hade problem med flugor och insekter i barerna förr i tiden och behövde täcka över ett stop med vin med ett litet fat.

På detta fat hade man lite skinka och andra smårätter. Ett annat rykte är att det var ett sätt att minska alkohol-drickandet. Det gjorde man genom att kroggäster och hovfolk fick mat att äta mellan diverse alkoholhaltiga drycker.

Oavsett vilket rykte som stämmer så har tapas blivit ett begrepp som används i hela världen.

När man säger tapas idag så tänker säkert många på ett bord fullt av flera smårätter som är snabba och enkla att tillaga. Ofta är de även nyttiga.

Som ni förstår så kan tapas vara allt möjligt, men det vanligaste är skivor med olika sorters ost och skinka, tillagade grönsaker, friterad fisk och skaldjur i marinad. Det låter kanske komplicerat och avancerat, men tillagningen behöver inte alls vara avancerad.

En skål med oliver eller nötter, eller bara en bit bröd med olivolja och salt kan också räknas som tapas.

Några klassiska tapas: är pata negraskinka ( en slags lufttorkad skinka), spansk tortilla (potatisomelett som serveras varm eller kall), friterad bläckfisk, pan con tomate (en spansk variant på bruschetta), pimientos de Padrón (grillad paprika), chipirones a la plancha (lätt friterad bläckfisk), ensaladilla rusa (potatissallad), patatas bravas (friterad potatis), gambas al ajillo (vitlöksmarinerade räkor), boquerones en vinagre (ansjovis i vinäger), och kroketter fyllda med till exempel skinka eller kyckling.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *