En helg på Örenäs slott

Inlagt av i apr 25, 2021 i Okategoriserade | 0 kommentarer

Ni kanske kommer ihåg att jag skrev en text om Örenäs slott för ett tag sedan. Om ni vill läsa den igen så hittar ni den här.

Vi sov över där förra helgen. Det var en helt fantastisk vistelse.

Efter att ha kört den nästan tre timmar långa resan ner till Örenäs slott checkade vi in och flyttade in all vår packning till våra rum innan vi tog en promenad i omgivningarna i väntan på middagen.

På baksidan av slottet fanns denna hinderbana/ lekplats. Här passade några av oss på att testa de olika hindren.

När vi lekt av oss och njutit av utsikten var klockan dags för middag, så vi började röra oss mot slottet igen.

Som ni säkert kan föreställa er så är det ju en hel del trappor i en så gammal byggnad. Hur kom ni då in i byggnaden tänker säkert någon.

Jo, det var faktiskt en relativt lång ramp som lagts över trapporna. Det blev dock lite knivigare när vi väl kom upp för trapporna. Det var en ganska smal trappavsats, lite var trångt att komma förbi dörrarna och det fanns ingen dörröppnare. Så det hade varit väldigt mycket svårare om man hade varit ensam eller bara haft en assistent med sig.

Men när vi väl kommit in så blev vi visade till ett bord i ena änden av restaurangen.

Vilken god mat! Vi allihop åt kalvfilé med glaserad svartrot, grön sparris, rostad vitlökssky och palsternackspuré med parmesan och olivolja. Gudomligt gott var det!

Till efterrätt åt jag, Andrew, ett chokladbakverk med blodapelsincurd, kristalliserad choklad och hallonmaränger. Det var också riktigt smarrigt!

När vi avnjutit en härlig middag började klockan bli dags att fixa det tekniska inför den livestreamade konserten Oh what a night som vi hade köpt biljett till, så vi tog oss tillbaka till vårt rum för att kolla hur vi bäst skulle kunna se konserten.

Vi hade, som tur var, tagit med oss vår bärbara dator hemifrån. Det slutade nämligen med att vi tittade på konserten på datorskärmen. Vi hade en ambition om att på något sätt kunna koppla datorn till tvn i rummet, men det gick inte…

Men vilken konsert! Vilka var det som var med då? Jo, fyra av Sveriges främsta musikalartister: David Lindgren, Peter Johansson, Robert Rydberg och Bruno Mitsogiannis.

De har varit med i bland annat Jersey Boys, We Will Rock You, Saturday Night Fever, Grease, Rock of Ages, Mamma Mia!,Hairspray, Jesus Christ Superstar och West Side Story.

Det var inte riktigt som en vanlig konsert. Konceptet var nämligen att de visade filmklipp och tillbakablickar från deras egen turné med Oh what a night, som de slutförde i Globen den 6 mars 2020, dagen innan allt stängdes ner. Mellan filmklippen bjöd de på härligt mellansnack om allt möjligt och akustiska versioner av några av sina favoritlåtar.

På lördagen var det strålande väder och vi bestämde oss för att åka till trädgårds- och inredningsbutiken Flora Linnea inne i Helsingborg.

Jossan fick två planteringslådor av mina föräldrar när hon fyllde år och vi hade pratat om att köpa klätterros till dessa, så vårt mål var att hitta det där.

Trots begränsad yta så var det svårt att välja… Men till slut landade vi i några härliga rosor som, enligt beskrivningen, börjar som gul och ju längre den blommar så skiftar den mer och mer till rosa. Som klätterväxt bakom rosorna köpte vi en vacker blå clematis.

Vi fick även med oss ett snyggt insektshotell.

När vi handlat färdigt kurrade det ordentligt i magen, så vi tog oss ner till hamnen för att dels njuta av solen men också få i oss något att äta.

Vi hittade en restaurang precis nere vid piren. Här tog jag en god panini och en svalkande öl.

Mätta och belåtna gick vi vidare ut på piren och längs med hamnpromenaden.

Alldeles i slutet av hamnpromenaden såg vi en sån där gul, amerikansk, skolbuss. Det visade sig vara en glasskiosk och vad passar bättre efter en god lunch i värmen? Jo, glass!

Förutom de vanliga smakerna hade de en som jag fastnade speciellt för – whiskyglass. Jag kände att jag bara var tvungen att testa!

Den var så god att jag inte ens kom ihåg att ta någon bild på den 😉

En stund senare tog vi oss tillbaka till bilen och styrde mot vårt boende igen.

Efter en liten paus tog vi oss ut på upptäcksfärd igen. Vi visste att det låg en liten fiskeby nedanför slottet som vi gärna ville utforska.

Så det gjorde vi! Vägen dit var dock inte den lättaste…

Det började med en smal stig i ganska brant lutning, innan vi kom ner till ett hinder där vi behövde köra zick-zack för att komma igenom. Det var så smalt att Jossans rullstol nästan inte kom emellan, men det gick. Puh! Det hade inte varit roligt att behöva vända upp för den backen igen.

När vi kommit ner tog vi oss ut på piren och tittade på alla båtarna som låg där. Vissa i mer användarvänligt skick än andra…

Hur skulle vi ta oss tillbaka sedan då? Var vi tvungna att ta den hemska backen tillbaka upp?

Nej, som tur är så kollade vi på kartan och såg att det var möjligt att ta en annan väg tillbaka.

Då fick vi också möjligheten att se denna roliga skylt som talade om att övergångsstället var avsett för katter och dessa fina valv som ledde ner till stranden.

På vägen tillbaka såg vi också denna kulle, eller är det en bunker, eller vad är det?

Jo, det är Skånes bäst bevarade gånggrift. Det är en slags kammare där väggarna är byggda av stora stenblock och ovanpå ligger också stora takblock. Just denna gånggrift har undersökts vid fyra olika tillfällen, senast 1953. Här har man hittat bärnstenspärlor, pilspetsar, yxor och diverse andra tidiga verktyg. Man har också hittat skelettdelar från minst sju människor. Vid mynningen har man också hittat omkring 20 000 skärvor från krukor. Man tror att det kan vara rester från måltider i samband med begravningarna, eller lerkärl med mat och dryck som man offrat vid ingången i samband med en religiös ceremoni. Här begravde man nämligen avlidna under perioden ca 3600-3200 f.Kr.

En stund senare tog vi oss den sista biten tillbaka till vårt boende och skickade iväg en av assistenterna med bilen för att köpa pizza till middag.

Denna avnjöt vi till Let’s Dance på tv innan läggdags.

På söndagen bestämde vi oss för att ta en båt över till ön Ven som ligger rakt utanför Örenäs slott och på andra sidan ligger Danmark.

Utan att ha bokat någon båtplats i förväg tog vi oss ner till Landskrona och ställde oss med bilen i kön för att köra på båten.

Som tur var så var vi nästan en timme tidiga… När vi väl stod där med bilen, längst fram i kön, så kollar vi upp hur möjligheten ser ut att boka bil-biljett på hemvägen. Det visar sig vara fullbokat! Oops.. det innebär att vi inte kommer att kunna komma med färjan vid den tid då vi behöver åka för att vara hemma i någorlunda vettig tid.

Vi lokaliserar snabbt en parkering och kör ut ur kön och parkerar bilen innan vi snabbt hoppar ur och tar oss till kön för de som ska gå ombord på båten istället.

Väl i den kön hinner vi boka både biljett för resan dit och hem.

Ungefär en halvtimme senare anländer vi med båten på Ven. En av de första sakerna jag noterar är den gigantiska kullen som ön verkar bestå av.

Det verkar finnas två sätt att ta sig till en annan del av ön. Antingen hoppar man på en av bussarna och åker tvärs över till den västra delen av ön eller så börjar vi promenera direkt. Vi väljer att hoppa på bussen till andra sidan ön för att få en lite behagligare start på vår vistelse på Ven.

Bussresan startar med att gå i en mycket brant backe. Skönt att slippa den tänkte vi.

När vi sedan hoppar av bussen på den västra sidan av Ven bestämmer vi oss för att ta en glasspaus och omorganisera vår packning lite.

Det var nog tur, för när vi tittat på kartan för att ta reda på vilken väg vi ska promenera för att komma tillbaka så ser vi att en av de första utmaningarna som möter oss är en väldigt brant backe.

Brant, asfalterad, backe kanske någon tänker nu…

Jag önskar att jag kunde säga att den var asfalterad… det var grus och precis vid krönet var det dessutom ganska sandigt.

Men med ganska mycket slit och krafter kom vi upp och belönades med den här utsikten.

Efter att ha pustat ut en stund var det bara att fortsätta längs grusvägarna. Promenaden gick till stor del längs den vackra kusten. Men det gällde att hela tiden hålla koll var man rullade för att det var brant stup rakt ner längs stora delar av kusten och på vissa delar hade även stängslet rasat.

Förutom gruset stötte vi på många andra utmaningar med diverse backar, både uppför och nerför.

Hur lång var promenaden totalt? Jo, ungefär 6 kilometer.

6 kilometer på grusväg i branta upp- och nerförsbackar… Ni kan tänka er att vi var ganska slut när vi väl kom på färjan igen, nästan tre timmar senare.

Efter en välförtjänt paus på färjan började vi sedan färden hemåt.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *